Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krav på väg slopas vid hiv

Hivdrabbade har länge kämpat för att slippa informationsplikten vid sex. Nu finns en majoritet för det i riksdagen.
Regeringen väntas föreslå en översyn av smittskyddslagen och får i så fall stöd av både Vänsterpartiet och Folkpartiet.

– Det här är en viktig fråga, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialutskottet. Det kommer ett förslag om det här under mandatperioden, det är jag alldeles övertygad om.
För ett år sedan slog dåvarande Smittskyddsinstitutet och Referensgruppen för Antiviral terapi fast att hivpositiva med välfungerande medicinsk behandling har en smittsamhet nära noll.
Socialstyrelsen gav omedelbart behandlande läkare möjlighet att låta dessa patienter slippa berätta om sin infektion för en sexpartner. Allt fler slipper nu informera, men kravet på kondom finns kvar.
RFSU, RFSL och Hiv-Sverige har länge krävt att informationsplikten vid hiv ska avskaffas för att bryta stigmatiseringen av de drabbade och förbättra preventionen.
Förhoppningen är att fler ska våga testa sig och att människor tar eget ansvar för att skydda sig. De flesta nysmittade har fått infektionen av någon som inte känner till sin sjukdom.
I till exempel Danmark finns ingen informationsplikt för personer med hiv som använder kondom.
Den nya rödgröna regeringen har ännu inte beslutat om någon linje i frågan. Men både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har länge velat ta bort informationsplikten för hivpositiva.
Veronica Palm säger att den medicinska utvecklingen har sprungit ifrån lagstiftningen. Hon tycker inte att den nya möjligheten till individuell prövning räcker.
Samhället har ett historiskt och moraliskt ansvar att motverka fördomarna om hiv som lever kvar sedan 1980-talets skräck inför den då dödliga sjukdomen, menar hon.
– Hiv är fortfarande en allvarlig sjukdom, men man kan leva ett gott liv tack vare att medicinerna är så bra, säger hon. I dag är risken att informationsplikten blir kontraproduktiv, att man upprätthåller ett stigma kring hivpositiva som behöver jobbas bort.
Vad säger du till människor som vill veta om en sexpartner har hiv?
– Så hade man aldrig resonerat om det handlat om en annan sjukdom, som inte smittar och inte har med sexualitet att göra. Det finns ett moraliskt, mellanmänskligt ansvar att berätta. Men jag tycker inte att den som använder kondom och har kontroll på sin sjukdom ska ha en laglig skyldighet att göra det.
Vänsterpartiet driver samma linje som Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Folkpartiet tog ställning för ett avskaffande av informationsplikten förra året. Om regeringen föreslår att smittskyddslagen ska ses över med det syftet röstar båda partierna ja.
– Vi tyckte olika i alliansen i den här frågan, det gick inte att komma vidare. Men nu är vi ett eget parti i riksdagen. Min tro är att det här går att få igenom nu, säger Barbro Westerholm (FP), ledamot i socialutskottet, som också ska skriva en motion i frågan.
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill inte ändra smittskyddslagen. Argumenten emot är bland annat att hiv inte kan behandlas annorlunda än andra smittsamma sjukdomar och att behovet av informationsplikt bör vara en rent medicinsk fråga.
Bättre upplysning ska istället minska stigmatisering och få fler att ha skyddat sex, menar partierna.
– Det är otroligt positivt att det finns så bra mediciner i dag, men alla är inte under behandling och en del kan missköta den, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet. Därför kan man inte generellt undanta sjukdomen från informationsplikten.

Smittskyddslagen

Hivinfektion är enligt lagen en allmänfarlig sjukdom. Den som tror sig vara smittad måste söka vård. Drabbade ska hjälpa till med smittspårning och följa läkarens förhållningsregler, till exempel att informera om sin sjukdom och använda kondom.
Omkring nio av tio hivpatienter har i dag en välinställd behandling. De kan i dag få tillåtelse av läkare att slippa informationsplikten vid sex. Sjukvårdspersonal och tandläkare har fortfarande rätt att få veta.
I Sverige finns inget känt fall där en person som medicinerar mot hiv och har mycket låga virusnivåer överfört smitta vid sex.
Gå till toppen