Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Silvergrogg påstods bota ebola

Anders Sultan i Löddeköpinge kritiseras för att han hävdar att hans silvermedel botar ebola.

Anders Sultan, vd för Ion Silver i Löddeköpinge, saluför kolloidalt silver som effektivt mot bland annat cancer. Han gör det trots att egna medlet Ionosil inte ens får säljas som kosttillskott – det döms ut som potentiellt hälsofarligt.
Men det stannar inte där. Anders Sultan utlovar även bot mot ebola.
I den slutna Facebook-gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” bemöter han människors oro för att bli smittade:
”Det man kan göra är att sprida till vänner och bekanta att det finns en lösning på det hela, kolloidalt silver...” skriver han.
Och fortsätter:
”Ionosil taget som en silvergrogg kommer med all säkerhet fungera fint då ebola är ett höljevirus precis som vissa förkylningsvirus och influensaviruset.”
I själva verket finns det ännu inte något erkänt botemedel. Världshälsoorganisationen, WHO, och det europeiska läkemedelsverket har "dammsugit" området och tagit fram en lista på tänkbara läkemedel mot ebola som är godkända, eller nära att bli det. Kolloidalt silver är ingetdera och finns därför inte med.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten anser att Anders Sultan skadar det vetenskapliga arbetet med sina ogrundade påståenden.
– Det kan skapa stora förtroendeklyftor i en sådan här krissituation, och det vet vi av erfarenhet att det är väldigt negativt. Redan att du ringer mig och frågar om det här gör att informationen blir konstig, säger Anders Tegnell.
Vad kan det få för konsekvenser om folk tror på honom?
– I värsta fall börjar de använda det och tror att det skyddar i någon felaktig situation. Är det då så att det inte fungerar, är det inte bra, svarar han.
I Facebook-gruppen, med 19 000 medlemmar, sprider Anders Sultan också uppgifter om att ebolaviruset kan vara luftburet.
– Det finns en enig expertkår som säger nej, kommenterar Anders Tegnell.
Anders Sultans bluff har ytterligare en dimension:
I ett Youtube-klipp om ebola säger han att kolloidalt silver är som att ”slänga in en handgranat” i bakterier, svampar och virus miljö så att dessa dödas.
Anders Sultan påstår också att det amerikanska försvarsdepartementet gjorde en framgångsrik studie redan 2009. Enligt honom visade denna att silvernanopartiklar i kolloidalt silver, med samma styrka som i hans medel, ”dödade ebolaviruset väldigt effektivt”.
Detta tillbakavisas av en talesperson på försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.
”En studie med de slutsatser som du refererar till har inte gjorts av försvarsdepartementet eller någon av dess underavdelningar. Försvarsdepartementet går inte i god för den här produkten”, skriver Amy Derrick-Frost i ett mejl till tidningen.
Sant är att det inleddes ett forskningsprojekt kring nanosilvers effekter på ebolaviruset. Defence Threat Reduction Agency (DTRA), en underavdelning till försvarsdepartementet, bidrog till finansieringen.
Studien lades dock ner i ett tidigt skede eftersom den inte visade tillräckligt lovande resultat. Detta uppger en talesperson för DTRA i en färsk intervju med tv-kanalen CNN.
Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten U.S Food and Drug Administration har gått ut och varnat för oseriösa aktörer som säger sig kunna bota ebola. Ett av de listade företagen hänvisar, precis som Anders Sultan, till ”bevis” i form av den påstått framgångsrika studien.
Också Läkare utan gränser tar avstånd från Anders Sultans medel:
– Vi använder inte kolloidalt silver, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare.
Det finns ingen kurativ behandling som har gått igenom alla testfaser, klargör hon. I nuläget handlar det om att försöka stabilisera de patienter som har blivit smittade i epidemin.
– Ge dem dropp, febernedsättande och smärtstillande. Då ökar kroppens chanser att stå emot ett virusangrepp och ta sig igenom sjukdomen själv. Det är den vården vi ger, säger Anna Sjöblom.

Så många har smittats

Hittills har 9 936 personer smittats med ebola, och 4 877 personer dött i smittan, i de hårdast drabbade länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone. Detta visar världshälsoorganisationen WHO:s senaste statistik.
Gå till toppen