Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snyggaste skägget vinner

Varför anlägger man skägg? Anledningarna var nog lika många som deltagarna när Sveriges vackraste skägg utsågs på Victoriateatern.

– Barn, renovering, och så småningom började jag gilla det, sa Kristofer Larsson från Varberg, som trots sin ungdom har en tydlig förebild för sitt omfångsrika skägg.
– "Der alte Seebär", eller fiskargubben som alla hade på väggen förr.
– Det växte bara på mig. Och sedan gillade jag det, förklarade Christoffer Meijer från Alingsås.
– Det är kul att se hur långt jag kan ta det. Och jag har ju kommit hit, så något måste jag ha gjort rätt.
Och hit, det är Sveriges första mästerskap i skägg, om man får tro arrangören Madeleine Carlsson. En expertjury hade valt ut de tio som gjorde upp om mästerskapet, som började som ett examensarbete. Madeleine Carlsson läste event och mötesproduktion i Åre när hon fick idén. Sedan tog hon skäggen med sig hem till Malmö.
– Jag är frisör i grunden, så det finns en koppling där till hår och skägg. Och sedan gillar jag verkligen skägg. Det är attraktivt.
Även om svenskar alltid har odlat skägg är intresset större ute i världen.
– Det är jättestort. I Portland i USA är det faktiskt skägg-VM i kväll.
Några av finalisterna hade faktiskt grundlagt sina omfångsrika skägg så sent som våren 2014. Kenneth Grönwall från Stockholm "tog sitt beslut" för sex år sedan, som han uttryckte det:
– Jag ville ha ett skägg som fladdrar i vinden. Och nu kan jag inte vara utan.
Svensk mästare i skägg efter en lång och spännande publikomröstning blev Kristofer Larsson från Varberg. Och det blir ett nytt svenskt mästerskap i skägg nästa år, lovade Madeleine Carlsson från scenen.
Gå till toppen