Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stolt i Lund ska bli en förening

De vill inte bara arrangera Pridefestivalen, utan också vara ett nätverk med mötesplatser för hbtq-personer.
Nu bildar Stolt i Lund en förening.

Vid nästa årsmöte sätts stadgarna för Stolt i Lund. Då föreslås bland annat styrelsesammansättning, revisor och föreningens olika arbetsutskott.
Men även tidigare har Stolt i Lund synts på olika håll i Lund. Bland annat som arrangörer av Lunds första pridefestival, som hölls i somras, men också som upphovsmän till Rainbow-evenings - som körs första lördagen varje månad på Inferno.
– Aktivistgruppen har fungerat jättebra, men tillslut blev det så mycket folk att det nästan blev kaotiskt. Med en förening blir det en helt annan struktur och mycket lättare att samordna, säger initiativtagaren Joakim Månsson Bengtsson.
Inte minst kommer föreningen att få ett organisationsnummer, som också gör det möjligt att söka bidrag från bland annat kommunen.
– Vi har fått indikationer från olika håll att det här är något man vill se i Lund, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Han menar att Stolt i Lund fyller en funktion som hittills saknats i Lund. Åtminstone när det gäller alla kommuninvånare.
– Det har inte funnits i Lund tidigare förutom i mindre skalor som exempelvis vid studentorganisationer. Jag tror att man förlitat sig ganska mycket på Malmö och vad som finns där. Men jag vet att man saknat att springa runt med regnbågsflaggorna och att inte kunna känna sig stolt i Lund. Samma sak när det gäller trygga mötesplatser, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Konceptet med Rainbow-evening där Prideflaggan vajar utanför portarna och stämningen är tillåtande hoppas han kunna sprida sig till andra restauranger och uteställen i Lund.
– Sen hoppas jag på fler mötesplatser och samarbeten med andra kommunala verksamheter. Vi får se vad arbetsgrupperna kommer att föreslå. Men målet är att göra Lund kärleksfullare.

Stolt i Lund

gillas av 692 personer på Facebook.
är Lunds pridedag och ett samarbete mellan många olika samhällsinstitutioner för hbtq-personers rättigheter.
nästa Pride planeras till någon gång i maj 2015.
bildar förening vid nästa årsmöte:
När? Söndagen den 2 november klockan 14.
Var? ABF:s lokaler på Killiansgatan 9, Lund.
Gå till toppen