Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

"Vi pratar väldigt ofta om den lyckliga företagaren"

7000 svenska företag går i konkurs varje år. Hur påverkas människan bakom av nederlaget?
Helsingborgaren Björn Flintberg har skrivit en bok om den misslyckade entreprenören utifrån egna erfarenheter.

I källaren har Björn Flintberg en samling av brädspel av alla olika sorter. "Jag har haft hobbyn sedan jag var barn och drömde då om att bli speltillverkare."Bild: Jenny Leyman
Berätta om din konkurs!
– Jag startade ett appbolag 2010, ett av de första. Det första året gick det väldigt bra, andra året slutade helt ok, och på det tredje kraschade vi.
Varför?
– Vi växte för fort, vi gick itu. Vi fick fler och fler kunder men hann inte med. Vi fick kvalitetsproblem och leveransproblem och vi behövde mer kapital.
Vad fick konkursen för ekonomiska konsekvenser?
– Jag förlorade ett personligt borgensåtagande på 300 000 kronor, så förutom att jag blev arbetslös så tappade jag 300 000 kronor. Mitt i allt detta befann jag mig dessutom i en skilsmässa.
Hängde skilsmässan och konkursen ihop?
– Ja och nej, men det blev inte konkurs på grund av skilsmässan. Det är svårt att leva med en entreprenör och visionär som prioriterar jobbet högt.
Vad krävs för att lyckas, tror du?
– Att du har en idé som du tror stenhårt på. Det går inte att jobba mekaniskt idag, du måste gå in helhjärtat, med passion.
Hur viktigt är kapital, nätverk och nära relationer?
– Alla tre är viktiga var för sig men nätverk och vänner är nog det viktigaste. Idén kan du alltid anpassa efter kapitalet men hjälp med nätverk är superviktigt. Generellt tycker jag att vi är rätt duktiga på det i Sverige, vi bjuder in varandra, det är en givande kultur.
Har du aldrig varit en lycklig företagare?
– Jo, absolut, både före och efter konkursen. Vi pratar väldigt ofta om den lyckliga företagaren men egentligen är det inget "antingen-eller-tillstånd". Det kan vara en mix av glamour, svårigheter att få fram löner till anställda och ett knepigt livspussel.
Vem tjänar på myten om den framgångsrika entreprenören?
– Ingen, framgångsmytologin behöver kompletteras. Bilden är onyanserad. Alla säger att det är härligt att bli förälder men ingen pratar om långdragna jobbiga förlossningar. Dessutom finns det en viss jantelag i det här, "det gick visst inte så bra, han skulle starta företag".
Hur kändes det att behöva säga upp folk?
– Folk som inte själva är företagare har nog en skev bild av det. Det var ångest, tårar och mardrömmar för mig. Jag har sagt upp folk förut, men inte i eget bolag. Det var lättare, då var det någon annan som fattat beslutet.
Behövde du debriefing?
– Jag fick stort stöd av min styrelseordförande. Han är en man med stor erfarenhet.
I vilket forum bör man prata om konkurser, menar du?
– I samma forum som för nyföretagare, Nyföretagarcentrum, till exempel. Det är min önskan att alla som drabbas ska få prata om det med en coach.
För att det finns en rädsla att starta om på nytt?
– Ja, jag skulle vilja veta hur många av dem som gått i konkurs som aldrig mer startar ett företag. Hur många potentiella arbetstillfällen går till spillo?
Du fyller år samma dag som vår nya näringsminister, Mikael Damberg (S). Vad skulle du vilja säga till honom?
– Om du vill fortsätta förbättra Sveriges innovationskraft, satsa då en bråkdel av budgeten på "återentreprenörisering". Väck till liv de kreativa företagare som inte lyckats. Våga lyfta blicken och tala om de svåra frågorna. Sverige kommer aldrig mer att bli en ledande verkstads- eller industrination, vi behöver våra kreativa, innovativa hjärnor.

Björn Flintberg

Ålder: 41 år
Bor: I Ramlösa, uppvuxen i Åstorp.
Familj: Fru och ett barn.
Utbildning: Har läst engelska vid Lunds universitet, studerade i Georgia, USA 1996-1999, med historia som huvudämne.
Rollspel: Har suttit i förbundsstyrelsen för Sverok (tidigare Sveriges roll- och konfliktspelsförbund). "Jag är en stor spelnörd, jag har hela källaren full med spel."
Aktuell: Kommer ut med boken Kraschen - En bok om kriser, konkurser och andra baksidor av entreprenörskap, den 27 oktober på Hoi förlag.
Gå till toppen