Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är gänget som sporrar varandra

– Kan ni själva? Härligt. 1, 2, 3, 4. Clara Boström räknar in och dansarna i Companiets Showgroup rör sig över golvet i stora salen till Chris Browns "Don't Wake Me Up". Det är träningskväll i Medborgarhuset.

– Ni gör det här jättebra. Då kör vi "Jealous", säger Clara Boström, som leder gruppen tillsammans med Linnéa Sjösten.
Den här kvällen är också Ottilia Ljung med och sköter musiken.
Alla tre bor i Bjärred, går på gymnasiet i Lund och har dansat sedan de var små. Nu är de danstränare, koreografer och ledamöter i Companiets styrelse.
Hela terminen är en uppladdning inför julshowen i december. Temat i år är milstolpar i livet, som till exempel första kärleken, studenten, giftermål och åldrandet.
Tjejerna i Showgroup är 13 eller 14 år och ska spegla tonåren och livet efter döden genom dansen.
"Jealous" med Nick Jonas hör till tonårsnumret och tjejerna dansar med stor koncentration.
Ibland går de igenom stegen långsamt. Ibland kör de på för fullt. Då och då hinner de fnissa och prata mellan låtarna. Musiken hörs i hela Medborgarhuset.
– Det ska vara starka armar här. Vi kör räkningen igen, säger Linnéa Sjösten när det är dags att träna steg på diagonalen.
– Jag har tre storasystrar som dansar. Så jag gjorde som de gjorde, säger Ottilia Ljung om hur hon började. Hon är ordförande i Companiet och ledare för bland annat Dansknattarna, gruppen med de yngsta medlemmarna. På julshowen ska de dansa en dans om den första kärleken till Molly Sandéns "Kärlek".
– De är fem år. Det är roligt att se hur de lär sig och utvecklas. Jag tycker också att det är kul att föra vidare något som man själv tycker om, säger Ottilia Ljung.
– Jag har alltid tyckt att dans har varit roligare än andra sporter, säger Clara Boström och Linnéa Sjösten håller med.
– Det är kul att röra på sig och att dansa är ett roligt sätt att få motion, säger Linnéa Sjösten, som är kassör i föreningen. Clara Boström är sekreterare.
– Vi har en bra gemenskap och hittar på roliga grejor tillsammans. Alla är kompisar och alla tycker om att dansa, säger Linnéa Sjösten.
De tre styrelseledamöterna dansar i gruppen Showpro och hämtar mycket inspiration från dansfilmer som "Step Up", "Honey" och "Footloose". Youtube är också en viktig källa och där brukar de kolla in namn som Ian Eastwood och Keone Madrid.
Att stå inför gruppen och se dansen växa fram sporrar dem till nya idéer och nya steg.
– Det är jätteroligt att se eleverna utvecklas. Man visar en koreografi och så sätter de den jättebra varje gång, det är det som gör att detta är roligt, säger Clara Boström.
Anna Klang och Elsa Jönsson är med Show­group. De går båda på Bjärehovsskolan.
– Jag gillar egentligen inte att träna men att dansa är rolig träning. säger Anna Klang.
– Det är också roligt att träffa kompisar utanför skolan, säger Elsa Jönsson.

Companiet SSK

Comanpaniet show sport klubb bildades 1993 i Bjärred.
Föreningen har runt 200 medlemmar från fem år och uppåt.
De 16 dansgrupperna har namn som Dansgänget, Dansstrålarna, Showboys, Showbrothers, Showfriends, Showgirls och Showcrew.
Gå till toppen