Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knarkdömd MP-topp i Rosenbad

En MP-märkt topptjänsteman anställdes efter valet i regeringskansliet trots att han 2012 dömdes för narkotikasmuggling. Detta var känt av språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin

En säkerhetsvakt vid Rosenbad i Stockholm.Bild: Hussein El-Alawi
Mannen beställde 42,7 gram svamp innehållande den narkotikaklassade substansen Psilocin från Nederländerna i slutet av 2011, enligt expressen.se.
– Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, sade han i polisförhör.
Topptjänstemannen erkände och dömdes till villkorlig dom i kombination med samhällstjänst i 75 timmar, motsvarande två månaders fängelse.
Under flera år har mannen haft tunga uppdrag inom MP. Efter regeringsskiftet arbetar han som politiskt sakkunnig i samordningskansliet under statssekreterare Per Ängquist (MP).
– Jag fattade beslut om att anställa honom och jag kände till händelsen redan innan. Han har varit helt öppen mot mig hela vägen. Han har erkänt och ångrat sig och sonat sitt brott, säger Per Ängquist till TT.
Enligt honom sysslar mannen inte med frågor som rör rättsväsendet eller narkotika. Medieuppgifterna om hans historik kommer inte att leda till några åtgärder.
Precis som alla andra anställda i regeringskansliet fick mannen genomgå en sedvanlig säkerhetskontroll.
– Händelsen och brottet är allvarligt. Men hans agerade efteråt gör att jag har fullt förtroende för honom, säger Per Ängquist.
Enligt expressen.se handplockades mannen till vice statsminister Åsa Romsons stab. Hon ville på måndagskvällen inte kommentera fallet. MP:s andra språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, skrev så här i ett sms till expressen.se:
"Jag är noga med att i alla sammanhang betona att man inte ska vara dömd för alltid och utestängd från politisk verksamhet beroende på misstag som man ångrar och tagit ansvar för."
Gå till toppen