Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läkemedelsverket polisanmäler Ion Silver

Läkemedelsverket polisanmäler Ion Silver. Myndigheten vill få bort produkten från marknaden eller få stopp på de medicinska påståendena.

Bild: Albin Brönmark
HD:s och Sydsvenskans avslöjande om bluffmedicinen mot cancer och en rad andra sjukdomar (se fakta) får nu flera konsekvenser.
Läkemedelsverket kommer att polisanmäla Ion Silver från Löddeköpinge för brott mot läkemedelslagen. Anledningen är att företaget, genom vd:n Anders Sultan, marknadsför sitt kolloidala silver som effektivt mot cancer, ebola och en lång rad andra allvarliga sjukdomar. Trots att det inte är godkänt som läkemedel.
– Det är ganska grava påståenden att det skulle hjälpa mot en mängd tunga sjukdomar hos utsatta människor. Det är helt förkastligt, säger Per-Åke Sandvold, chef för Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel.
Läkemedelsverket kommer också att samråda med andra berörda myndigheter, främst Livsmedelsverket och Konsumentverket. Även Kemikalieinspektionen kan kopplas in eftersom medlet officiellt saluförs som vattenreningsprodukt på företagets hemsida och på etiketter.
– Vi ska gemensamt titta på vilka sanktionsmöjligheter vi har och vem som är bäst lämpad att lägga ett saluförbud, säger Per-Åke Sandvold.
Han beskriver målet med insatserna:
– Det viktiga är att produkten försvinner från marknaden, eller att man upphör med att göra den här typen av medicinska påståenden.
Den olagliga saluföringen sker i slutna Facebook-gruppen "Kolloidalt Silver 2.0" med närmare 20 000 medlemmar. Många av dem berättar i inlägg om hur de har blivit bättre eller friska från svåra sjukdomar tack vare kolloidalt silver.
På det svarar Per-Åke Sandvold: "upp till bevis!"
Han konstaterar att Ion Silver inte har gjort de omfattande toxiska studier och riskbedömningar på först djur och sedan människor som krävs på vägen fram till ett eventuellt läkemedelsgodkännande.
– Det är inte nog med att det finns enskilda patienter som säger att det fungerar för att man brett ska få gå ut och påstå detta. Det här är inte vetenskap.
Per-Åke Sandvold konstaterar att parallella jämförelsestudier inom läkemedelsforskningen många gånger visar på omfattande placeboeffekter. Som mest har han upplevt hur 30-40 procent av de försökspersoner som i stället fått sockerpiller, ovetande om detta, varit övertygade om att de blivit friskare av det.
– Det är samma fenomen här. Om man ger kolloidalt silver till 1000 personer är det inte konstigt att några säger att det här funkar, säger han och menar att sådana upplevelser kan växa till att bli en allmän sanning.
Saluföringen av det kolloidala silvret bryter också mot marknadsföringslagen. Det säger Henrik Örnstedt, handläggare på Konsumentverket.
– Gör man påståenden om att en produkt botar sjukdomar, måste man kunna lita på det som konsument. Men stämmer då inte det, kan det i värsta fall få allvarliga följder genom att man avstår från riktig behandling som vilar på vetenskaplig grund, säger Henrik Örnstedt.
Det kan också röra sig om brott mot patientsäkerhetslagen (tidigare kvacksalverilagen). Enligt denna är det inte tillåtet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att yrkesmässigt undersöka och behandla exempelvis cancer i förebyggande, botande eller lindrande syfte.
Det som talar för ett lagbrott är, enligt socialstyrelsens jurist Lisa van Duin, att Anders Sultan också ger konkreta råd om behandling på Facebook. Det som talar emot är att högre rättslig instans hittills endast prövat fall där detta skett genom ett personligt mottagande. Fall på Facebook är något helt nytt.
– Det blir en sak för polisen att pröva om det här är ett brott mot patientsäkerhetslagen, säger Lisa van Duin.
Läs mer: Ion Silver nekar till att ha begått något fel.

Säljs genom sluten grupp på Facebook

Kolloidalt silver är förbjudet som kosttillskott sedan 2010. Hälsoriskerna är för stora. I stället har Ion Silver i Löddeköpinge klassat om sitt medel Ionosil som vattenreningsprodukt. Men i en sluten grupp på Facebook saluför företagets vd Anders Sultan det som effektivt mot en lång rad allvarliga sjukdomar. Detta kunde HD och Sydsvenskan avslöja i lördagens tidning. Hans utfästelser saknar helt vetenskaplig grund, enligt en rad medicinska experter som intervjuades.
I söndags berättade vi att Anders Sultan även påstår att kolloidalt silver "effektivt dödar" ebolaviruset. Och att det amerikanska försvarsdepartementet, DOD, gjort en studie som bekräftar detta. Detta tillbakavisades av DOD. Även statsepidemiologen Anders Tegnell avfärdade Anders Sultans ebola-utspel.
Gå till toppen