Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Allt fler tjejer skejtar

Tjejerna får ta plats på Bryggeriet Skatepark hela höstlovet.
En av dem som testat att åka är fyraåriga ­Maise McCluskey, som hade övat hemma i vardagsrummet hela måndagskvällen.

En förtjust Maise McCluskey, 4 år, testar att åka skateboard med hjälp av sin moster Gilly Seagrave Svensson.Bild: Lars Brundin
– Vi har öppet för att alla tjejer ska få pröva att åka skateboard i lugn och ro, säger Andrea Andersson Antunes, som arbetar med att öka jämställdheten i Bryggeriets Skatepark.
Tre kvinnliga coacher mellan 16 och 26 år finns på plats under lovet och tar emot åkare oavsett ålder och nivå. En av dem är 24-åriga Sarah Meurle, en av Sveriges bästa kvinnliga åkare och den första kvinnan i Sverige som är avbildad på en skateboard i handeln.
Förutom fyraåriga ­Maise McCluskey kom igår en grupp lite äldre tjejer, där några var helt nya och andra precis hade börjat åka. Förra året deltog 135 tjejer under Bryggeriets höstlovsåkning.
Alla måndagskvällar året runt är Bryggeriet Skatepark öppen för bara tjejer. Då tränar mellan 25 och 30 tjejer. Det satsas också på läger och tävlingar till målgruppen.
Aktivitetsgruppen som arrangerar olika aktiviteter kallas för Tösabidarna.
– Vi har sett att det har gett resultat. Det kommer fler tjejer som åker både inne, men också ute i betongparken. Det är kul att se utvecklingen, säger And­rea Andersson Antunes.
Tösabidarna skildras i en nyutkommen bok: "Skateboard inte bara för tjejer", som handlar om tjejernas utveckling inom skateboardkulturen och tar upp åkare i Sverige och utomlands. Höstlovscoachen Sarah Meurle är en av de skildrade åkarna.

Höstlovstips idag

Vellinge: Stämpelverkstad kl 14-16, Falsterbo konsthall.
Svedala: Teater- och maskeradmålning kl 13:30-16 med make up-artist. Vuxenskolan.
Burlöv: Spökvandring i Åkarp. Start kl 17 vid biblioteket.
Malmö: Serietecknaren Fanny M Bystedt lär ut sina bästa Mangatrix på Stadsbiblioteket 13-15.30.
Gå till toppen