Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Det bor en liten raggare i varenda en av oss

Tisdagen var ingen vanlig tisdag. Då firades Bilens dag.
Yeah.Bild: Björn Larsson Ask/TT
Eller firades och firades. Det är nog få som tar fram svenska flaggan och prinsesstårta för att uppmärksamma den dag som några motororganisationer utropat till bilens egen.
Men kanske borde det flaggviftas lite mer, särskilt nu med Miljöpartiet i regeringen.
På Bilens dags sajt på nätet ligger det förväntade, intervjuer med personer som intygar fordonets förträfflighet och kloka ord från Volvo Cars VD Håkan Samuelsson. Han slår fast att en bil byggd med rätt miljöteknik inte är ”en del av problemet utan en del av lösningen”.
Det handlar inte bara om gles granskog utanför norrländska Sorsele. Att leva ett billöst liv kan vara krångligt utanför tätorterna även i sydvästra Skåne.
Fråga 17-årige Edvin Leander, som bor i vackra Hammarlunda mellan Eslöv och Lund. Det var åratal sedan bussen gick förbi Hammarlunda på 104:an, och någon cykelväg har inte dragits fram. Så emellanåt har Edvin för att komma till Lund gått de ungefär sex kilometerna till Revingebussen – genom hästhagar och över åkrar och bäckar. Gissa om körkortet hägrar.
I statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring sades att möjligheten ”att arbeta, resa och leva i hela landet” ska stärkas och ”ett konkurrenskraftigt Sverige kräver nya höghastighetsbanor, utbyggd tunnelbana och spårväg, bättre kollektivtrafik och vägar”.
Notera det sista – ”och vägar”. Det kanske gör lite ont i trafikutskottets nya ordförande, skånska cykelfantasten Karin Svensson Smith (MP), men hur mycket kollektivtrafiken och cykelvägarna än byggs ut så är bilen svårslagen som suveränt funktionell och flexibel tidsbesparingsmaskin.
Politiker och biltillverkare måste slåss mot utsläppen, dock inte mot bilar och vägar i sig.
Bilen spar tid, och mer än så. Ibland vill man ägna mer tid i bilen. Kanske för att känna den frihet, det oberoende och den vardagslyx bilen skänker. Somliga lever i bilen, med bilen. Älskar bilen, älskar i bilen.
Visst bor det en liten raggare i oss alla.
Gå till toppen