Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Johanssons snabblag ska hejda jihadresor

Morgan Johansson vill snabblagstifta för att stoppa svenska jihadresor.
– Vi måste agera nu. Rekryteringarna pågår för fullt, säger justitieministern.

Morgan Johansson har varit justitieminister i drygt tre veckor. Nu vill han snabbt få en kriminalisering av terrorresor på plats.Bild: TT
Minst 90 svenskar har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistiska mördarband som Islamiska staten (IS). Såvitt känt har 22 av dem dödats. Enligt Säpo finns risk att de som överlever återvänder hem för att begå terrordåd här.
Därför har Morgan Johansson – som sin första åtgärd som justitieminister – beordrat sina tjänstemän att förbereda en snabblagstiftning för att stoppa jihadresorna.
– Vi vill kriminalisera deltagande i träning och stridande för organisationer som är terrorlistade av FN. Och vi vill stämma i bäcken och agera snabbt, säger han.
Direktiven till en snabbutredning är klara inom kort. Redan nästa år ska en lagstiftning vara på plats.
Kriminaliseringen ligger i linje med en rekommendation från FN. Men Morgan Johansson vill i ett ­andra steg gå längre.
Han tänker ge utredaren lite längre tid på sig att överväga ett totalförbud för svenskar – inte bara att ansluta sig till terrorgrupper – utan mot allt deltagande i strid utomlands.
– Vi har inte bara svenskar som ansluter sig till IS. Vi har svenska nazister som krigar i Ukraina. Vi har en situation där svenskar kan enrollera sig i vilken armé som helst, inklusive att delta i anfallskrig mot annat land. Så kan vi inte ha det.
Men det finns komplikationer med det utvidgade förbudet, medger justitieministern. I dag finns även svenska kurder som deltar på "den goda" sidan i kriget mot IS i Syrien och Irak.
– Kurderna försvarar ju sina landsmän. De är en del av det irakiska försvaret. På det viset en legitim krig­föring. Jag inser att det finns gränsdragningsproblem här som måste utredas.
Är du beredd att dra in medborgarskap för jihadresenärer?
– Nej, det är inget vi överväger. Varje land har ansvar för sina medborgare.
I år kommer 90 000 asylsökande till Sverige. Hur kan man förhindra att det bland dem finns potentiella terrorister?
– Varje fall ska ju gås igenom av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Har du skyddsbehov har du rätt till asyl.
– Mycket handlar om att förebygga att individer radikaliseras. Många av dem som rest på terrorresa har varit i Sverige i många år och lagt sig till med en ­extremistisk uppfattning här.
Hur ska man förebygga?
– En nyhet i budgeten var att vi anslog 16 miljoner till att förebygga radikalisering. Det handlar också om att hjälpa dem som vill hoppa av extrema grupper.
– Sen är straffbeläggningen i sig ett viktigt stöd för anhöriga, till exempel föräldrar som absolut inte vill att deras söner ska ge sig av. De ska kunna säga: det är förbjudet. Åker du iväg riskerar du fängelsestraff när du kommer hem. Det är en tydlig signal.
Miljöpartiet vill göra det möjligt att söka asyl på svenska ambassader och konsulat utomlands. Får de sin vilja fram?
– Nej, då skulle våra åtaganden öka på ett sätt som vi inte skulle klara. Vi skulle få många fler asylsökande till Sverige. Och det måste jag säga att med tanke på att Sverige redan tar emot flest asylsökande per capita i hela Europa, då kan vi inte utvidga det ytterligare.
Du bjuder nu in de borgerliga och Vänsterpartiet till samtal – om vad?
– Få alla kommuner att ta ansvar. Ska vi klara vårt stora asylåtagande måste vi stärka de ekonomiska incitamenten. De kommuner som inte tar ansvar ska känna av det.

Morgan Johansson

Ålder: 44.
Bor: Lund.
Jobb: Justitieminister i den rödgröna regeringen. Har även ansvar för migrationsfrågor.
Tidigare karriär: Fil kand 1993. Ledarskribent på Arbetet. Sakkunnig i statsrådsberedningen. Invald i riksdagen 1998. Folkhälsominister 2002-2006. Ordförande i riksdagens justitieutskott 2010-2014.
Tidigare lovat som justitie­minister: Överväga samtyckeskrav vid samlag och att kriminalisera sexköp utomlands.
Gå till toppen