Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund klarar sig när Alfa Laval bantar

Alfa Laval slår rekord i orderingång för andra kvartalet i rad. Samtidigt ska trehundra tjänster bort i ett pågående besparingsprogram. Verksamheten i Lund ser dock ut att klara sig undan neddragningar.
– Den absoluta merparten kommer att ske utanför Sverige, säger koncernchefen Lars Renström.

Alfa Lavals vd Lars RenströmBild: Hussein El-Alawi / arkiv
Omsättningen för årets tredje kvartal steg till 9,3 miljarder kronor jämfört med 7,2 miljarder kronor samma period förra året, en ökning med 29 procent. Orderingången ökade ännu mer, med 31 procent, till nya rekordnivån 9,7 miljarder kronor.
– Vi känner oss väldigt tillfreds med resultatet. Det är en fantastisk orderingång som är all-time high. Att både orderingång, fakturering och rörelseresultat är upp med ungefär 30 procent tycker vi är en märkeshändelse, säger Lars Renström.
Men trots omsättningsökningen sjönk resultatet före skatt något, från 1 075 miljoner kronor tredje kvartalet i fjor till 991 miljoner kronor i år. Tappet var en besvikelse för analytikerna, som enligt Reuters sammanställning i genomsnitt hade räknat med en vinst på 1 172 miljoner kronor före skatt.
Lars Renström påpekar att kvartalets resultat dras ner med 260 miljoner kronor av en engångskostnad för koncernens pågående besparingsprogram.
– Om man lägger tillbaka engångskostnaden, vilket de flesta normalt gör, innebär det att resultatet före skatt ökade med 16 procent.
Programmet ska ge Alfa Laval årliga besparingar på 300 miljoner kronor. Femtio av dem kommer att synas redan nästa kvartal, ytterligare 150 miljoner kronor faller ut under 2015 och de sista 100 miljonerna ska slå igenom från och med januari 2016.
Lars Renström säger att neddragningar i utvecklingsverksamheten ska svara för cirka tjugo procent av besparingarna, medan försäljning och administration ska stå för omkring fyrtio procent. Besparingarna ska ske inom koncernens samtliga tre divisioner.
Totalt innebär besparingsprogrammet att trehundra tjänster ska bort. Den redan beslutade nedläggningen av produktionen i danska Ålborg motsvarar mellan trettio och fyrtio av dem.
Verksamheten i Lund ser däremot ut att klara sig.
– Den absoluta merparten av reduktionerna kommer att ske utanför Sverige. Vad det gäller effekterna för Lund blir de mycket begränsade. Vi räknar med att av de justeringar vi behöver göra vad det gäller bemanning kommer den absoluta merparten att lösas genom naturliga avgångar och en del förtida pensioneringar, säger Lars Renström.
Alfa Lavals köp av undervattenspumpstillverkaren Frank Mohn blev klart i slutet av andra kvartalet.
I siffrorna för det tredje kvartalet stod det norska förvärvet för 1,3 miljarder kronor av omsättningen och utgjorde försäljningsmässigt 42 procent av Marine & Diesel-divisionen. Frank Mohn bidrog också med 1,5 miljarder kronor till den rekordstora orderingången.
– Frank Mohn står för den absoluta merparten av tillväxten. I ökningen med 31 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan har Frank Mohn bidragit med tjugo procent, sex procentenheter är "kärn-Alfa Laval" och fem procent är kronans försvagning.
Alfa Laval växte under kvartalet på alla geografiska delmarknader utom en. I Asien, som är den största delmarknaden med fyrtio procent av den totala orderingången, stod Frank Mohn ensamt för mer än hela tillväxten på 46 procent.
Sydamerika var enda delmarknad som backade. Orderingången gick där under kvartalet ner med tjugo procent.
– Det beror uteslutande på Brasilien, alla marknader förutom Brasilien levererat tillväxt, säger Lars Renström.

Alfa Laval

Tredje kvartalet 2014 i miljoner kronor (2013):
Omsättning: 9 272 (7 172)
Vinst före skatt: 991 (1 075)
Orderingång: 9 708 (7 415)
Tillverkar värmeväxlare, separatorer och flödesutrustning som pumpar och ventiler. Huvudkontor och 1 100 av totalt 17 500 anställda i Lund
Gå till toppen