Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Bjärred kan pågar också yoga

I Bjärred har en grupp män gått samman i en egen yogagrupp, "Pågar som yogar".
"Vi kände att det behövdes en frizon där det är så prestigelöst som möjligt", säger Hans Henriksson.
Glöm tanken att män inte kan lära sig yoga. I Bjärred har en grupp män gått samman och tränar en gång i veckan under namnet "Pågar som yogar".
– Vi är ett gäng killar som kom på att vi är allmänt stela i kroppen och ville utmana oss själva, säger Hans Henriksson.

Pågarna samlas för yoga en gång i veckan på Bjärehovskolan i Bjärred. Nu har de varit igång i ett år.
– Vi var ett gäng killar som testade som ett event först. Men det visade sig att det ger en ruggigt bra effekt på kroppen, säger Hans Henriksson.
Gemensamt tog de sedan initiativet att starta en mer regelbunden grupp. Målsättningen var att få fler män intresserade.
Varför blev det en grupp för bara män?
– För att få fler killar att testa på kände vi att det behövdes en frizon där det är så prestigelöst som möjligt.
Det är Lena Särnfors som driver yogastudion The Living Room som är instruktör. Inriktningen är hatha yoga, som går ut på att skapa balans i kroppens "energisystem" för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Det är mycket fokus på djup stretch och att få igång cirkulationen.
– Det är ett ganska lugnt pass med en del pulshöjande element. Vi har en kort avslappning i början och en längre på slutet, säger Lena Särnfors.
Nu är ett tiotal män regelbundet med på klasserna. Och det finns plats för fler.
– Det är många som frågar och är nyfikna. Men sen ska de få in det i sin kalender också, säger Hans Henriksson.
De flesta i gruppen är runt 50 år gamla och många har börjat få lite krämpor i höfter, ryggar eller axlar. Förbättrad rörlighet och smidighet är de stora fördelarna. Hans har själv haft ryggbesvär och blivit hjälpt av yogan.
– Sen är det en skön stund i veckan att bara fokusera på detta.
Enligt Hans Henriksson finns det fördomar att yoga bara är något som kvinnor håller på med. Och att det är något flummigt. Många män vill känna att de tar ut sig rejält när de tränar.
– Men det har inte varit någon kille som testat och sen sagt att det inte var något för honom.
Vad är tjusningen med yoga?
– När du väl tar sig tid att testa och ser vad det gör för rörlighet och smidighet får du en kick av det.
Lena Särnfors håller i flera yoga-klasser. Nyligen har hon startat morgonyoga på Borgebys Stenugnsbageri & Café. Och hon håller i kvällsyoga på Kornetten i Borgeby. På somrarna brukar hon ordna yoga utomhus vid stranden i Bjärred.
– Nu tänker jag köra familjeyoga under jul och nyår också. Det blir också på Kornetten. Där kan hela familjen komma och vara med, säger Lena Särnfors.
Pågar som yogar
Vad: Män som tränar yoga ihop.
Var: Studiehallen, Bjerehovskolan i Bjärred.
När: Tisdagkvällar.
Kostar: 140 kronor per gång eller 1700 för en termin.
Vem: Lena Särnfors som driver The Living Room är instruktör. Hon har precis börjat ge yogaklasser på Stenugnsbageriet i Borgeby.
Mer info: thelivingroom.se.
Gå till toppen