Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Idha Holmlund: Wolf Girl och Girlpool växer till sig och tar sin rättmätiga plats i indieland

Egentligen gavs Girlpools titellösa debut-ep ut redan i början av året, då på det lilla skivbolaget Big Joy från bandets hemstad Los Angeles.

Girlpool: Mer än blah blah.Bild: Wichita Recordings
 Men nu har Wichita Recordings tagit dem under sina vingar och ger ut den i remastrad version (17/11).
Girlpool är en duo vars sättning består av bara gitarr och bas, vilket gör ett stort avtryck i ljudbilden. Luftigheten mellan instrumenten och de båda rösterna gör ett märkligt ödsligt avtryck i deras laidback variant på riotgrrrl–soundet.
På den turné-split-ep som Girlpool nyligen släppte tillsammans med Slutever tar de senare det något mjuka förstaspåret "Blah Blah Blah" och gör om det i en, i detta punkiga sammanhang, mer klassisk version. Låten i sig är så stark att båda varianter är lika oemotståndliga. Girlpool ska i höst även turnera med Jenny Lewis (tyvärr enbart i USA) vilket säger en del om hur mycket de växt sedan kassettutgåvan av ep:n tidigare i år.
Kassetter är ju dock inte att förakta. Londonbaserade Wolf Girl kommer snart ut med den briljanta ep:n "Mama's Boy" i form av en sådan (17/11, Soft Power Records). Den finns redan på deras bandcamp och är ovanligt blandad med en del låtar som andas jangel och Sarah, medan andra rör sig mot 50-tal, garage, you name it. Ett par låtar hade nästan lika gärna kunnat hittas på en Scarlet's Well-skiva, vilket inte är en liten komplimang.
Och när du ändå är inne på bandcamp borde du genast uppsöka den purfärska duon The Prams. Medlemmarna kommer från banden Franny & Zooey och Secret Beach, och trots att de bara släppt två demolåtar är de i min värld redan årsbästaliste-nominerade.
Idha Holmlund, vecka 44:

TIPS

Girlpool: s/t (ep)
Girlpool/Slutever: split (ep, bandcamp)
Wolf Girl: Mama's Boy (ep, bandcamp)
The Prams: Sick Sad World (demo-ep, bandcamp)
Gå till toppen