Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rektor ifrågasatte sjuårings smink efter övergrepp

Den sjuåriga flickan utsattes för övergrepp.
Då ifrågasatte rektorn flickans läppstift.
Nu döms Malmö stad för diskriminering.

Bild: Åsa Sjöström (arkiv)
Den sjuåriga flickan utsattes för övergrepp av en grupp pojkar på skolgården på Värner Rydénskolan. Enligt flickan ska pojkarna ha dragit in henne i ett buskage och dragit av henne byxorna.
Efter händelsen startade den dåvarande rektorn en utredning om händelsen och kallade flickans familj till ett möte. Under mötet ställde rektorn frågor till flickan om hon haft läppstift, om hon varit glad och om hon dansat på rasten före övergreppet.
Flickan kände ett obehag efter mötet och fick hjälp av den ideella föreningen Malmö mot diskriminering. Tillsammans anmälde de Malmö stad som är huvudman för skolan för diskriminering. Man menade att en pojke aldrig skulle ha bemötts med samma frågor.
– Frågorna fick det att framstå som om att det var flickans fel, säger Johanna Ingemarsson, jurist på den ideella föreningen Malmö mot diskriminering.
– Det är en allvarlig kränkning och det är oroväckande att det kan ske inom skolan, säger hon.
Malmö stad har nekat till att den dåvarande rektorn ska ha diskriminerat flickan. Rektorn har även uppgett att hon inte haft någon tanke på att hennes frågor kunde uppfattas som kränkande.
Malmö tingsrätt skriver i domen att frågorna var relaterade till flickans utseende och uppträdande och att motsvarande frågor inte skulle ha ställts till en pojke. Rätten dömer därför Malmö stad för direkt diskriminering som nu ska betala 14 000 kronor i skadestånd till flickan.
När Sydsvenskan vill ställa frågor om händelserna till den dåvarande rektorn Anna Håkansson Modin, numera biträdande rektor, vill hon inte svara på våra frågor.
– Jag har inga kommentarer och jag vill läsa domen innan jag uttalar mig, säger hon.
När Sydsvenskan ringer upp henne igen får vi beskedet att hon har gått på semester.
Hans Liiksaar är tillförordnad utbildningschef i Malmö.
– Grundskoleförvaltningen tar avstånd från alla typer av diskriminering. Men just i det aktuella fallet har jag ingen kommentar. Det är svårt för mig att uttala mig om vad som har sagts under ett helt samtal.
Men rätten har ju fastslagit vad som har sagts, att hon till exempel ställt frågor om flickans läppstift.
– Ja, men jag vill inte uttala mig om det.
Hans Liiksaar säger att Malmö stad nu kommer att inleda en utbildningsinsats i hur man hanterar den här typen av utredningar inom skolan. Utbildningen kommer att vara frivillig och rikta sig till chefer som arbetar i verksamheten.

Tre aktuella fall

Den ideella föreningen Malmö mot diskriminering driver just nu tre ytterligare rättsliga fall där personer anser sig vara diskriminerade.
Ett fall som ska upp för rättslig prövning i november handlar om en man som nekades inträde på en restaurang eftersom han bar en senegalesisk festklädsel.
Det andra fallet handlar om en programledare som tidigare arbetat på Sveriges Radio och som nekades en tjänst på ett podcastprojekt som hölls av Folkuniversitetet. Anledningen att hon inte fick jobbet var att hon inte hade tillräckliga kunskaper i det svenska språket. Föreningen menar att språkkravet var för högt ställt och därmed indirekt diskriminerande på grund av etnicitet.
Det tredje fallet handlar om bostadssökande som uppgett att de nekats bostad eftersom hyresvärden sagt att han inte vill ha hyresgäster som inte pratar svenska. En del av bevisningen är mejlkonversationer där hyresvärden uttryckt just detta.
Diskrimineringslagen
2009 infördes diskrimineringslagen för att se till att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
Källa: Diskrimineringsombudsmannen, DO
Gå till toppen