Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryanair lägger ner sina linjer från Sturup

Ryanair etablerar sig på Kastrup med 28 flygningar i veckan till tre destinationer. Den sista Ryanairavgången från Sturup går till London nästa vecka. Flygplatschefen Peter Weinhandl hoppas att bolaget återvänder 2015.

Bild: Berit Roald/NTB scanpix/TT (Arkiv)
– Ur det korta perspektivet har vi inga större förhoppningar på att de ska återvända. Men vi ska träffa dem redan i november och föra en dialog, säger Peter Weinhandl, chef på Malmö Airport.
Det irländska flygbolaget kommer att etablera sig på Kastrup och planerar att från och med mars flyga till London, Milano och Warszawa. Totalt handlar det om 28 avgångar i veckan.
Samtidigt slutar Ryanair att flyga från Sturup. Fem minuter innan Ryanair hade pressträff i Köpenhamn på onsdagen fick Swedavia, ägare av Sturups flygplats, beskedet av bolaget.
Men de irländska planerna var inget som förvånade eftersom Ryanair har en uttalad strategi att etablera sig på de större flygplatserna.
– Vi har sett att Ryanair inte har lagt några beställningar inför nästa vår. Den sista beställda flygningen går till London den 5 november, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
Ryanair har successivt dragit ner på turer från Malmö Airport. År 2013 hade de åtta destinationer från Sturup. Idag har de två rutter kvar, London och Malaga.
Enligt Peter Weinhandl är Ryanair inte någon större aktör på Sturup i dagsläget med sina fyra avgångar per vecka.
– Men att de nu satsar på Kastrup betyder att det inte är från oss de kommer växa, så ur den aspekten är det tråkigt naturligtvis, säger han.
Vilka möjligheter har nu kunder som vill flyga till London från Sturup?
– Inga. Vad gäller Malaga har vi fortfarande charterbolag kvar som flyger dit, säger Peter Weinhandl.
Det är oklart hur länge flygstoppet gäller. Men fram till april kommer inga Ryanairflyg att avgå från Sturup. På Ryanair säger marknadschefen i Skandinavien, Elina Hakkarainen:
– Vi kommer inte att verka i Malmö under vintern 2014 på grund av begränsad flygplanskapacitet. Vi har pågående diskussioner med våra partners i Sverige gällande 2015.
Efter nyår offentliggör flygbolaget ytterligare tio nya destinationer från Kastrup och Ryanair siktar på att öka avgångarna till över 100 i veckan.
– Det kommer att leda till en miljon kunder årligen och en investering på 400 miljoner dollar i Köpenhamn, säger Ryanairs marknadschef David O'Brian i ett pressmeddelande.
Beslutet på onsdagen innebär att resenärer kan åka med Ryanair till Londonflygplatsen Luton två gånger om dagen. I Milano landar planet på Bergamo och för den som ska till Warszawa är det flygplatsen Modlin som gäller.
Gå till toppen