Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grattis på 70-årsdagen!

Annika Annerby Jansson, moderat politiker från Lund, fyller 70 år i dag, den 30 oktober. I förra veckan lämnade hon kommunfullmäktige i Lund där hon har suttit sedan 1976.

Bild: Håkan Röjder
Har du tröttnat på Lundapoltiken?
– Nej, att jag slutar hänger samman med att jag suttit väldigt länge i kommunfullmäktige, men också med min ålder. Den senaste tiden har jag jobbat kolossalt mycket, som ordförande i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige och så har jag varit först president och nu vice president för organisationen CPMR [se faktaruta]. När man blir äldre måste man börja trappa ner och jag har en familj – min man – som jag gärna vill träffa lite mer än bara tidiga morgnar och sena kvällar.
Men du går inte i pension helt?
– Nej, jag sitter kvar i regionfullmäktige och kandiderar till presidiet. Jag har lagt ungefär fifty-fifty av min tid på kommunen och på regionen. I regionpolitiken blir det mycket resor, i kommunen har det varit mer dagligt arbete med mottagningar och invigning av konferenser och sådant.
Vad skulle du ha gjort om du inte hade blivit politiker?
– Om jag hade valt ”rätt” utbildning från början så skulle jag ha satsat på hotellbranschen. Det är en rolig värld. Precis som i politiken är det en blandning mellan organisation och möten med olika människor. Jag är rätt bra på att organisera och jag tycker att det är roligt att ta emot folk och ordna kalas. Jag skulle ha velat jobba på ett stort hotell.
Vad har varit roligast under alla år i Lundapolitiken?
– Den största utmaningen var rollen som kommunstyrelsens ordförande – den var ju mera exekutiv – men roligast har nog de här sista åren som kommunfullmäktiges ordförande varit.
Varför det?
– För att det är roligt att försöka få till stånd bra stämning i en stor grupp och att få allt att flyta smidigt. Och sedan har jag fått träffa väldigt många olika människor. En målsättning har varit att marknadsföra Lund, bland annat genom att ta emot så många besök och inviga så många konferenser, där jag har haft möjlighet att berätta om Lund, som vi i kommunen mäktade med.
Och vad har varit det svåraste?
– Hm, det har jag glömt!
Jag tänkte lite på att Lunds kommunfullmäktigemöten är ökända för sina utdragna debatter …
– Ja, det har varit svårt – att få ledamöterna att förstå att det inte blir bättre ju längre man pratar.
Vad gjorde du innan du blev politiker?
– Jag är uppvuxen i Göteborg och kom till Lund för att läsa juridik. Det kunde man inte göra i Göteborg på den tiden. Jag har en halv jur kand och en fil kand i nationalekonomi, företagsekonomi och statskunskap. Efter det jobbade jag som informationschef på förpackningsföretaget PLM i Malmö under ett antal år.
Varför blev du moderat?
– Jag är liberal och det här var ju på 1970-talet. På den tiden var det väldigt lite tal om valfrihet … Inom vården och i skolan, individens valfrihet.
Vad ska du göra på all ledig tid du får nu?
– Vi har skaffat ett hus i Kåseberga alldeles nyligen som vi vill göra färdigt, både invändigt och utvändigt, och där vi vill tillbringa lite mer tid. Sedan har jag alltid tyckt att det är väldigt roligt att teckna och måla även om det är något jag inte kan. Så nu hoppas jag få tid att lära mig det.

Annika Annerby Jansson

Gör: Sitter för Moderaterna i regionfullmäktige. Vice president för CPMR, (Conference of Peripheral Maritime Regions), en organisation för kustnära regioner i Europa med 160 medlemmar i 28 länder. Har just lämnat Lunds kommunfullmäktige, där hon har suttit sedan 1976, och posten som kommunfullmäktiges ordförande som hon har haft de senaste åtta åren.
Bor: I bostadsrätt på Klostergården i Lund.
Familj: Maken och hans fyra barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Aktuell: Fyller 70 år den 30 oktober 2014.
Firar: ”Förhoppningsvis kommer goda vänner och bekanta hem till oss på eftermiddagen och dricker ett glas.
Om att fylla 70: ”Jag har ju haft tur som har fått vara frisk. För mig har det aldrig varit någon större dramatik att åldras. Det är ett tillfälle att fira bara.”
Gör för att rensa tankarna: ”Nu borde jag förstås svara att jag ger mig ut på långa löprundor … Nej, jag pratar med min man. Och så är jag väldigt förtjust i att läsa och gå på opera med vänner och lyssnar gärna på klassisk musik.
Gå till toppen