Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle Kniivilä prisad för boken om Putin

Sydsvenskanmedarbetaren Kalle Kniivilä, författare till "Putins folk – Rysslands tysta majoritet", tog i dag emot det finska Kanavapriset för årets bästa fackbok.

Kalle Kniivilä i MoskvaBild: Thomas Löfqvist
Vad är du mest glad för just nu?– Jag är glad över prismotiveringen som bland annat ger mig beröm för närvaron i boken. Och jag är glad för att min finska version blev så lyckad – lite förädlad till och med jämfört med den svenska ursprungsversionen. Jag har skrivit och gett ut den på esperanto också.
Hur mycket betyder tajmningen för bokens framgångar?– Jag tror det betyder ganska mycket. Tio böcker var nominerade, bra böcker skrivna av stora kända författare i Finland. Jag vågade inte ens hoppas på att jag skulle vinna. Det framgår av motiveringen att jag fick priset delvis för att det är ett viktigt aktuellt ämne. Samtidigt hade jag önskat att boken inte var aktuell på det sättet, jag hade ju hellre sett att Ryssland slagit in på en mer demokratisk väg.
Vad blir nästa bokprojekt?– Jag är just nu tjänstledig från Sydsvenskan för att skriva en bok om Krimkrisen, jag ska intervjua vanligt folk på Krimhalvön.
Kommer Putin att bli omvald 2018?– Han ställer inte upp om han inte bli vald. Ställer han upp så blir han vald.

"Årets viktigaste fackbok"

Kanavapriset, instiftat av tidskriften Kanava och Otavas litteraturstifelse, tilldelas årets bästa fackbok. Prissumman är 10 000 euro. Juryns ordförande Ville Pernaa om "Putins folk": "Årets viktigaste fackbok. Den visar på ett avslöjande men sansat sätt vad den ryska presidenten Vladimir Putins popularitet grundar sig i".
Gå till toppen