Kultur

Smaklig komedi om kock

Jon Favreau spelar toppkock som hoppar av för att driva en kubansk foodtruck.

Chef

USA, 2014. Regi: Jon Favreau. Med: Jon Favreau, Sofia Vergara, Emjay Anthony. Barntillåten. Längd: 1.55

Jon Favreau i "Chef".Bild: UIP
Carl Casper är en besjälad kock. Men under åren som köksmästare på en konservativ Los Angeles-krog har han tvingats in en roll som glorifierad cateringkille där habila men aptrista anrättningar pumpas ut från det påkostade köket, tryggt inbäddade i gästernas komfortzon. Efter en dålig recension får Carl nog, följer med exfrun och den försummade sonen till Miami och öppnar kubansk foodtruck med en gammal kollega. På bara några veckor blir deras satsning en rullande framgångssaga mellan kusterna, kraftfullt förstärkt av sociala mediers PR-mirakel – det är ingen överdrift att säga att Jon Favreau och mikrobloggen Twitter delar på huvudrollen i ”Chef”.
Fast under sin digitala fernissa är det en klassisk moralsaga: följ ditt hjärta, ta inte skit, hemlagat är godast. Favreau, som både skrivit och regisserat, tar inga risker men det är två väl genomförda timmar, accentuerade av kul detaljer: förutom snygga matlagningsscener finns en obetalbar snutt från en gågata i Santa Monica med ett marionettskelett som sjunger Al Greens ”I’m so Tired of Being Alone”, till synes rakt in i Carls hjärta.
Birollerna är också bra, från Dustin Hoffmans strama krogchef till Scarlett Johanssons hovmästare. Sofia Vergaras plats i storyn är dock strikt dekorativ, hennes roll som exfru reducerad till latinskt yrväder med tjock accent och skälvande urringning. Både hon och filmen hade förtjänat bättre.
Gå till toppen