Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Linus Malmborgs id-kapare

Polis och Facebook mot näthat

De digitala spåren avslöjar näthatarna. Polisen angriper numera förövarna genom tillgång till Facebooks databas.

Bild: Sydsvenskan
Sedan samarbetet inleddes för snart ett år sedan har polisens IT-brottssektion skickat 512 förfrågningar om användaruppgifter till Facebook.
I 501 fall har uppgifterna lämnats ut av det Facebook-team på Irland som handlägger frågor från hela det europeiska rättsväsendet.
I de fall där svensk och amerikansk lagstiftning skiljer sig åt, som vid hets mot folkgrupp och förtal, har Facebook sagt nej.
Samarbetet ska göra det lättare att bekämpa de brott som sammanfattas som näthat.
Poliser från landets 22 distrikt får numera hjälp av Rikskriminalpolisens IT-brottssektion i Stockholm när de stöter på problem som rör nätbrottsutredningar.
– Poliserna får då utredningsstöd från oss, sedan skickar vi även vidare en förfrågan till Facebook. Då kan vi få fram abonnentuppgifter eller en ip-adress, därefter är det vanligt polisarbete som gäller för att nå en gärningsman, säger Anders Ahlqvist kommissarie vid Rikskriminalpolisens it-brottssektion.
Olaga hot, ofredande och diverse sexualbrott är de vanligaste brotten på webben.
– Men det ställs frågor i alla typer av brottsutredningar, från ofredanden till mord, säger Anders Ahlqvist.
Med Facebooks hjälp får polisen tillgång till de uppgifter som registrerades när personen skapade sitt konto. Att få tillgång till kontots innehåll som bilder och inlägg är däremot svårare.
– Om vi vill granska innehållet, till exempel bilder då får vi begära internationell rättslig hjälp, är det en historia på tre till sex månader.
Genom att jämföra uppgifterna från Facebook med händelser på anmälarens konto kan polisen koppla ihop hot och avsändare.
Att svenska operatörer inte sparar samtals- och användaruppgifter i tillräcklig mån försvårar polisens arbete, menar Anders Ahlqvist.
– Det är ett stort bekymmer. När vi utreder groomingfall och inte får tillgång till ip-adressen av operatören försvåras vårt arbete.
Hur många nätbrott som klarats upp efter det snart årslånga samarbetet är oklart.
Ett av dem är det groomingfall där Linus Malmborgs identitet kapades och en 24-årig man lade upp ett konto i hans namn på Facebook.
Hämndlystna personer från hela landet sökte snart upp Linus eftersom unga tjejer utpressades och tvingades att skicka nakenbilder till mannen bakom kontot.
Linus Malmborg gjorde tre polisanmälningar, samtliga lades ner av Trelleborgspolisen.
– Jag kunde ingenting göra när polisen lade ner anmälan efter anmälan, jag skrev till de utsatta tjejerna och bad dem polisanmäla. Fler än femtio tjejer finns med i rättegången, men över 100 tjejer har hört av sig till mig så mörkertalet är stort, säger Linus Malmborg.
Nackapolisen har utrett ärendet, men it-brottssektionens samarbete med Facebook blev avgörande för gripandet menar Linus Malmborg.
Idag fredag väcks det första åtalet som bland annat rör grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, ofredande och sexuellt tvång.
15 skånska flickor deltar i rättegången som inleds den 12 november.
– Det handlar om flickor från 12 år och uppåt, vi kallar dem barn, säger åklagare Linda Lauronen.
Rättegången väntas pågå till februari.
Att vara restriktiv och inte godkänna för många vänförfrågningar är Linus Malmborgs råd till den som vill skydda sin identitet på nätet.
– Umgås bara med dina närmsta på Facebook.
Gå till toppen