Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ruth Buchanan, Milli Jannides och Oscar Enberg slår knut på hjärnan på Johan Berggren Gallery i Malmö

Ruth Buchanan, Milli Jannides och Oscar Enberg på Johan Berggren Gallery i Malmö, t o m 8/11.

Ruth Buchanans mattor ställs mot Milli Janides måleri på Johan Berggren Gallery.Bild: Terje Ostling
Johan Berggren Gallery fortsätter att introducera yngre, internationella konstnärer med stark integritet. När nyzeeländska Ruth Buchanan och Milli Jannides möts i utställningen ”Sound Bow”, triggas just det dynamiska samspel igång som blivit ett av galleriets kännetecken. Ungefär som om allt logiskt och välbekant skruvades ett kvarts varv. I glappet mellan det välkända och främmande strömmar frisk luft in, medan hjärnan slår knut på sig själv för att greppa perspektiven som förskjutits.
Ruth Buchanan till exempel, kan sägas arbeta med skisser av platser; som ett bibliotek, museum eller en planritning för en kommande utställning. Fast hennes verk förkroppsligar samtidigt allt som är skissens motsats. Istället för snabba pennstreck knyter hon ögla för ögla in linjer och färgfält i mattans ull. Det blir inte bara intrikata kompositioner, där det stramt abstrakta står mot materialets ombonade mjukhet.
Hon lyckas även upphäva gängse hierarkier för det arkitektoniska och textila. Mattan är inte längre en detalj i rummet, utan tvärtom kartan för att läsa och förstå dess form och funktion. Mot det står Milli Jannides prövande penseldrag och sköna färgharmonier.
Parallellt visas svenskättade nyzeeländaren Oscar Enberg. En enorm lussekatt och en trave Pågen-limpor fullbordar hans utställning. Här finns lokal förankring, glamour och dramatik så det räcker, där konstverken har drag av rekvisita och storyboards. Det hela påminner om en absurd fars där representanter från samhällets skilda fält möts för en rysk roulette. Allt utfört med exakt känsla för hantverk och material, liksom humoristisk skärpa.
Gå till toppen