Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vilka är era bästa tips för en stadsodlare?

Julia Linder och Teresa Rauscher, som blivit nominerade till Årets Innovatör på Innocarnival för sina workshops om stadsodling på Stenkrossens innergård.

Bild: Vi odlar
– Man ska vara fler än en, eftersom det krävs så många olika infallsvinklar och kontinuitet. Försöka jobba med naturen är ett viktigt förhållningssätt som vi har, till exempel genom att ta hjälp av kompostmaskar och naturligt gödsel. Det sista tipset är att man ska ta vad man har.
Beskriv projektet.
–  Varje vecka odlingsträffar på Stenkrossen som varit helt öppna. Omkring 65 personer har jobbat med odlingen, och omkring 200 har deltagit i öppna workshops under till exempel Sommarlund och Kulturnatten.
Varför är det viktigt med stadsodling?
– 80 procent av Sveriges unga känner klimatoro. Nu efter valet känner många oro inför främlingsfientlighet som finns i Europa. Stadsodling är något som skapar något hållbart, med trygga och roliga mötesplatser.
Hur kom det sig att ni blev ett Innocarnival-projekt?
– Vi fick upp ögonen för platsen! Den är så prestigelös och det är industrikänsla över Stenkrossen och innegården. Och det väcker verkligen kreativitet och engagemang.
Hur ser framtiden för projektet ut?
– Vi vill väva in det i Lunds kommun, göra stadsodlingen lika naturlig som teater eller musik. Att stadsodling är kultur, och att odla är kultur.
Men odlingsgruppen och jag perosnligen vill gärna fortsätta för att det är roligt och viktigt.
FOTNOT: Projektet är en del av Innocarnival, en festival för ungas idéer, och har nominerats till Årets Innovatör. Vinnaren koras på måndag.
Gå till toppen