Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Vinbaren Pecorino i Malmö bjuder på en berättelse i varje glas

Pecorino är en fårost. Det är också namnet på en nyöppnad vinbar i Malmö. Här ska man kunna luta sig tillbaka med sitt glas, men också nörda ner sig i vinets värld.

– Vi har fler viner än vad vi har kvadratmeter, säger Vladan Jakesevic.
Nej, den lilla källarlokalen på Rådmansgatan, som tidigare inhyste konstgalleriet Ping Pong, är inte stor.
Pecorino vinbar har bara plats för nio sittande gäster.
Tjugofyra viner finns alltid på glas. Inget av dem går att köpa på Systembolaget, inte ens via beställningssortimentet. Det är Vladan Jakesevic själv som köper in flaskorna direkt från vingårdarna. Han har en bra relation till många producenter.
Sedan 2009 driver han en vinimportfirma som levererar till bland annat restaurang Bloom in the Park i Pildammsparken. Och trots att han jobbar heltid som civilingenjör har han alltså nu också skaffat sig en vinbar. Pecorino har varit öppen sedan juli i år.
På en vägg hänger en karta med olika vindistrikt. Varje flaska som finns i det ständigt skiftande sortimentet är markerad. Bakom kartan döljer sig en platt-tv. Den avtäcks bara när Vladan Jakesevic ska hålla ett föredrag om vin (”det här är ingen sportbar”).
Tanken med Pecorino, som har öppet onsdagar, fredagar och lördagar, är dels att vara ett avspänt afterwork-ställe med bra vin, men också ett tillhåll för den som vill nörda ner sig i vinets värld. Vinprovningar ordnas regelbundet, ibland i närvaro av vinmakaren själv.
I mitten av lokalen står ett stort bord med sex sittplatser. Förutom böcker och tidningar om vin finns här burkar innehållande jord från olika vinodlingar.
– Om man är vinnördig som jag kan man sitta här med sitt glas och läsa om producenten och dofta på jordmånen, säger Vladan Jakesevic.
Det är just det, menar han, som är skillnaden på en vanlig bar och en vinbar som Pecorino.
– Här hittar du viner som du inte hittar någon annanstans. Och du får lära dig så mycket mer om vinet.
Hans vinintresse väcktes tidigt. I sina tonår bodde Vladan Jakesevic på en vingård mellan Split och Dubrovnik i Kroatien.
– Då var det inte vinet i sig jag var intresserad av. Jag fascinerades av hela framställningsprocessen. Sedan mognade man…
Han är inte utbildad sommelier, utan har lärt sig allt han kan genom att plöja böcker och besöka en massa vingårdar, i framförallt Italien. Sortimentet vittnar om det. Här finns viner från Spanien, Frankrike, Österrike och Kroatien också, men Italien dominerar stort.
För att få servera alkohol måste man, enligt alkohollagen, också servera mat som är ”lagad eller på annat sätt tillredd”. När lagen skrevs om 2011 gjordes vissa lättnader – bland annat i kravet på viss typ av köksutrustning, som stekbord och fettavskiljare – för att även exempelvis sushirestauranger skulle kunna servera sina gäster alkoholhaltig dryck till maten.
Denna förändring gynnar också vinbarerna, där det primära är vad som ska fyllas i glasen och inte vad som ska läggas på tallriken.
På Pecorino finns det två tillagade rätter att välja på: pasta med pesto eller kräftcocktail. Det vanligaste är dock att kunderna beställer en chark- eller osttallrik.
– Jag brukar försöka snappa upp vilket vin de ska dricka och sedan komponerar jag tallriken utefter det, säger Vladan Jakesevic.
Paradrätten hittar man dock i dessertmenyn. Det är en syrlig cheesecake som ska ätas till ett glas eiswein. Vinet heter 930 och står för antalet flaskor som det har buteljerats i. Samtliga har Vladan Jakesevic lagt vantarna på. Han är ständigt på jakt efter det exklusiva och udda som inte finns någon annanstans.
Namnet Pecorino är för de flesta liktydigt med en ganska vanlig italiensk fårost. Men det är också namnet på en druva som växer bara precis på gränsen mellan de italienska regionerna Marche, Umbrien och Abruzzo. Enligt myten kommer namnet av att fåren som betar i området är förtjusta i att äta druvan.
– Det är en aromatisk druva som ger ett vin som är väldigt gult i färgen, säger Vladan Jakesevic, tar ett glas och går bort till den glasmonter som löper längs ena väggen och där flera vinflaskor står på rad.
En vinomat, skulle man kunna kalla det. Flaskorna är sammankopplade med en tank kvävgas, som förhindrar att vinerna oxiderar.
För att köpa ett glas vin på Pecorino måste man först ladda ett plastkort med pengar. Sedan väljer man något av de åtta kristallglasen, beroende på vilket vin man ska dricka, och så matar man in sitt plastkort, väljer vilket vin man vill ha, och väntar på att glaset ska fyllas.
– Jag finns självklart här för att hjälpa till. Men det här systemet är bra för den som inte har lust att prata med mig, utan bara är intresserad av att utforska vinerna på egen hand, säger Vladan Jakesevic.

Andra vinbarer

BAR
Redan nu kan man få sig ett glas naturvin i baren, men i mitten av december öppnar BAR en renodlad vinbar på Engelbrektsgatan. Erik Dahlbergsgatan 3, Malmö.
Kiez
Berlininspirerad vinbar med rå betong, nakna glödlampor och naturvin. S:t Knuts väg 13, Malmö.
Terroiristen
Undergroundvinbar som drivs av vinimportörer. Fokus ligger på naturvin och det kan antingen drickas på plats eller köpas med hem. Jægersborggade 52, Köpenhamn.
Malbeck Vinoteria
Sober bar med fokus på argentinska viner. Har också butik där man kan köpa med sig flaskorna hem. Birkegade 2, Köpenhamn.
Gå till toppen