Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bildäventyr i Bjärred

En Sydafrikaresa 2012 väckte ett slumrande fotointresse och ledde till flera utställningar, bland annat på biblioteket i Bjärred. Nu gästar Mats Schöld biblioteket igen och ger tips och idéer till andra entusiaster.

I våras visade han bilder med motiv från Bjärred på biblioteket och därefter fick han frågan om han ville komma dit och berätta under rubriken "En fotografisk resa".
– Jag ska prata om hur jag tänker när jag fotograferar när det gäller vinklar, komposition och ljus bland annat. Jag kommer också att gå igenom olika områden som porträtt, landskap, gatufotografering och djur, säger Mats Schöld.
Djurbilderna som han tog under Sydafrikaresan öppnade för utställningen Wilderness som visats i Göteborg och Ystad. Några av bilderna sitter på väggarna i huset på Löddesnäs. Ovanför soffan hänger en närbild på en elefant som ser betraktaren rakt i ögonen.
– Den stod några meter bort och kom sedan fram och luktade på mig med snabeln. Jag jobbar mycket med kontraster, med ljus och skugga, och försöker ta fram djurets själ, säger Mats Schöld, som redigerar sina bilder hårt.
Han berättar att resan till Sydafrika med sin styvfar Rolf Lindström var avgörande för den nystart intresset fick.
– Det var där allting tog fart igen. Jag kom hem med 5 000 bilder och la ut några på Facebook. En kille som jobbar med tryck fick syn på dem, säger han.
Det ledde till ett samarbete med ett galleri i Ystad och utställningar med Bjärredbilder.
– Jag lärde mig tidigt att fotografera. När jag var 8-9 år fick jag en systemkamera och som fattig student köpte jag en dyr utrustning. Sedan gick alla över till att fota digitalt. Då tröttnade jag.
För några år sedan tog Mats Schöld upp kameran igen. Det blev många bilder på familj och vänner och nu har fotograferandet tagit över fritiden och 2013 kom han trea i tidningen Fotos årliga tävling.
– Det ser jag som ett kvitto på att jag gjorde rätt. Jag tror att jag har ett unikt uttryck. Det har hänt mycket de senaste två-tre åren. Många älskar att fotografera men man orkar inte med att ha så många bilder.
– Mitt råd är att man ska tänka analogt när man fotar digitalt. Hur ont det än gör så måste man slänga, säger Mats Schöld.

Mats Schöld

Gör: Kultur- och fritidschef i Staffanstorps kommun sedan 2009.
Bor: Hus på Löddesnäs i Bjärred.
Familj: Makan Pernilla och döttrarna Isa, 9 år, och Molly, 6 år. Till familjen hör också katten Smilla och Isas kanin Plutten.
Intressen: Familjen. Simmar på Bråhögsbadet tre gånger i veckan.
Aktuell: Håller föredraget "En fotografisk resa" på biblioteket i Bjärred den 12 november.
Gå till toppen