Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny syn på mat ska främja möten

Lena Friblick vill förändra. För att få syssla med det hon har lust med startade hon eget. Med sig hade hon sina erfarenheter som journalist, författare och filmare.

Lena Friblick mitt i Rosengårds mylla där projektet Stadsbruk växer upp.​Bild: Lars Brundin
– Jag saknade en plattform för att skapa det jag tycker saknas i samhället. Jag vill välkomna det främmande. Att ta in nya influenser är spännande. Att gå utanför sin egen bekvämlighetszon betyder utveckling.
Lena Friblick menar att det goda samhället inte är något som kan tas för givet utan något man hela tiden måste jobba för.
– Min drivkraft är att påverka samhället och få ägna mig åt det jag brinner för, att skapa förändringar av lust.
Vi har stämt träff en tidig morgon på Lena Friblicks arbetsplats i centrala Malmö, Xenofilia, ett företag som jobbar med sociala innovationer, böcker och dokumentärer.
Lokalerna har högt i tak och trivsamt knarrande golv. I fika- och mötesrummet ligger en rad tidningar med byggtema utspridda, ett ämne som inte omedelbart anknyter till Lena Friblicks verksamhet som snarare har fokus på människor. Det visar sig att de kommer från maken Fredrik Friblick vars företag i samma fastighet också är inriktat på samhällsförändringar men i byggbranschen.
Ett av de tidigaste projekten är fortfarande i högsta grad levande. Kryddor från Rosengård började med en serie matlagningsprogram i TV4 där stadsdelens invånare delade med sig av sina bästa recept. Det hela vidgades med ett par kokböcker, kryddblandningar, mångfaldsutbildning för företag och matvandringar.
– Tanken är att se mat på ett nytt sätt som främjar möten mellan människor och det goda samtalet. Och dessutom skapa arbetstillfällen.
Ett annat projekt handlar om att odla kommersiellt mitt i stan.
– Stadsbruk är ett projekt som vi driver tillsammans med Malmö stad och Alnarp för att skapa jobb. Vi använder mark som har varit outnyttjad.
En utställning och en bok om Malmös judiska arv är under arbete och kommer att vara klara under senvåren nästa år: Minnenas arv.
– Det handlar om identitet, om olika vägar att hantera kriser, om vad de judiska flyktingar som kom hit vid krigsslutet gjorde med sina erfarenheter och hur det har påverkat barn och barnbarn.
Just nu arbetar Lena Friblick med en dokumentärfilm om Botildenborg, det som en gång var spädbarns- och mödrahem.
Lena Friblicks journalistkarriär startade tidigt. Redan som 14-åring blev hon knattereporter på lokalradion i hemstaden Växjö.
Samhällsengagemanget växte på allvar när hon såg ett demonstrationståg med nynazister och hörde stöveltrampet längs Malmös gator.
– Då kände jag starkt att detta inte var mitt Sverige.
Så småningom flyttade Lena Friblick till Lund för att plugga islamologi, religionsvetenskap, Mellanösternkunskap och integration. Under studietiden träffade hon Malmöbon Fredrik Friblick och de gifte sig 2001.
– En skåning flyttar man inte på så lätt.
Kanske lättare då för en smålänning att plantera om sig. I vilket fall är Lena Friblick numera fast förankrad i Malmö även om hon under flera år har arbetspendlat till Stockholm för sitt arbete som journalist, bland annat som programledare för ”Nyhetsmorgon” i TV4 och i radions P3 och P4.
– Malmö är intressantare än Stockholm, inte så tillrättalagt.
Lena Friblick ser fram emot att fylla 40.
– Jag har hört att det ska vara den bästa åldern och jag känner ett lugn. Jag har lust, energi och skinn på näsan. Jag hoppas att jag så småningom går mot ett yvigt vitt hår och får behålla pigga ögon.
På vägen dit tänker hon försöka bli bättre på att vara ledig och få utrymme till en och annan fritidsaktivitet, som till exempel att resa.
– Jag måste få se mer av världen.
I födelsedagspresent önskar Lena Friblick sig sånglektioner.
– Jag vill ha mer musik i mitt liv. Jag tror att jag egentligen har en fantastisk sångröst, den behöver bara väckas till liv. Jag sjunger gärna högt och glatt men det vore kul om det också låter bra.

Lena Friblick

Gör: Journalist, filmare, författare. vd och grundare av företaget Xenofilia (xenofili betyder att omfamna det främmande, motsatsen till xenofobi) som hon startade 2008.
Född: 1974 i Växjö.
Bor: Utanför Malmö.
Familj: Man och två döttrar.
Böcker: ”Kryddor från Rosengård”, ”Dagen då döden kom – och livet som följde därefter”, ”Historien om Torup”.
Fritid: ”Andas ut i tystnaden hemma i trädgården.”
Aktuell: Fyller 40 år den 2 november.
Firar: Middag med familjen. Fest senare i höst.
Önskar sig: Sånglektioner.
Gå till toppen