Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skattgömmorna lockar mer än datorn

Många barn sitter stilla alldeles för mycket. Finns det några smarta knep för att minska lite på skärmtiden, och konkurrera med rörelseglädje?
Ingela och Theo Högborg har hittat sitt sätt – de jagar skatter.

Vi kan kalla dem just så, Ingela Högborg och 11-årige sonen Theo. Men de går också under sina alias Filifjonkan70 och TheoLH.
De är relativt nyblivna geocachare – har hållit på i drygt ett år – och heltända på sin nya aktivitet.
– Jag vill ut hela tiden, säger Theo Högborg och mamma Ingela nickar:
– Han blir rastlös ibland, och då sticker vi en runda och tar någon cache i stan. Annars gillar jag mest att gå i skogen så här.
Flera stora vetenskapliga studier har visat på sambandet mellan stillasittande hos barn och unga och sjukdomar senare i livet. Det gäller även de unga som har motionsaktiviteter på fritiden. Det faktum att den sammanlagda stillasittande tiden växer för alla ökar risken för ohälsa.
Att sitta mycket stilla är något som Theo Högborg känner igen sig i.
– Det gjorde jag. Och det gör jag fortfarande ibland, jag sitter vid min dator eller med ipaden. Eller med mobilen.
– Det har varit jättesvårt att hitta en aktivitet som passar Theo, säger Ingela Högborg. Det var min väninna, som håller på med geocachning, som drog med honom. Men för att han skulle fixa det – för han klarar det ju inte själv – så var jag också tvungen att lära mig. Och så tyckte jag att "det här var ju kul". Så köpte vi kläder och gps.
Theo Högborg går också på scouterna, och nyligen har han börjat med badminton.
Tjatar mamma om att du ska röra på dig?
– Ibland.
Med hjälp av koordinaterna i telefonen och gps:en tar de nu sikte på dagens första cache, "Höstsoppa".
– Den har 28 likes.
Theo tar täten och letar sig fram genom de guldfärgade höstlöven. Gömman är relativt lätthittad – en naturtrogen svamp à la trädgårdsprydnad fastsatt på en stubbe.
Cacherna har olika svårighetsgrad, dels beroende på terräng och belägenhet men också efter hur svårhittade de är.
– De kan vara så finurligt gömda att de ser ut som något som redan finns i naturen. Det kan se ut som en sten, en mutter eller som en gång när vi hittade en gömd i ett snigelskal.
Vad är det roligaste med att geocacha?
– Att man får ut och leta, säger Theo Högborg.
Under den stund vi är ute hinner han skrämma upp en större fågel, klämma på en röksvamp, hitta en mullvadshög och en ryggkota från ett större djur, samt gå i de uppbökade spåren efter en vildsvinsflock.
– En gång blev mamma jagad av en massa kor också, berättar han.
Det verkar vara ett ljust minne.
Ingela Högborg gillar geocachningen mest för att man kommer till platser som man inte skulle ha tagit sig till annars. För själva grejen är att gömma cacherna på ställen som är lite speciella.
– Ja, särskilt ställen där det finns en historia. Vi har en stuga uppe i Norrland, och där finns otroliga ställen. Det är så vackert så man kan nästan inte förstå det. Men man skulle aldrig ha åkt dit om det inte fanns en cache där. Mitt ute i skogen eller högt uppe på ett berg.
Det är också ett alldeles utmärkt sätt att lära känna en ny stad när man är ute och reser – och att hamna på ställen dit inte alla andra turister går.
När Theo fyllde år i våras bjöd han kompisarna på ett mycket lyckat geocachningskalas.
Hade du hängt med mamma ut om hon hade sagt: "Nu ska vi ut och promenera"?
– Nä. Inte.

FAKTA/50 saker att göra innan du är 11¾

Gå en barfotapromenad, bygg en koja, hoppa över vågor, håll i ett läskigt djur… Brittiska organisationen National Trust har en jättebra sajt med tips på utomhusaktiviteter för barn. Utformad som en lista att bocka av med femtio saker att hinna med innan man blir för stor: www.50things.org.uk.

FAKTA/Geocachning

Allt du behöver veta om geocachning finns att läsa på www.geocaching.se.
Gå till toppen