Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Curt Runefjord, 86: "Det är en lycka att få känna sig så här"

”Jag har alltid varit intresserad av att röra på mig.”

Kurt Runefjord börjar dagen med ett morgondopp. Han styrketränar på måndagar och leder motionspassen på onsdagar och fredagar.Bild: Hussein El-Alawi
Varje onsdags- och fredagsförmiddag är det basgympa på Formtoppen. Ledare är Curt Runefjord, 86 år ung.
– Det är ju tur och lycka att jag valt rätt föräldrar. För det är på generna det hänger, min mor blev 102 år och hade nog blivit ännu äldre om hon inte brutit lårbenshalsen, säger Curt Runefjord lite skämtsamt om sin form.
Han är uppvuxen på Möllan i Malmö och höll på en del med idrott som ung. Mycket simhopp och vattenpolo på Ribban samt lite friidrott.
– Jag har alltid varit intresserad av att röra på mig, det har hjälpt en hel del.
Han började röka cigaretter och pipa som tonåring och rökte "ganska intensivt" i 35 år.
– Det absolut lyckligaste och svåraste jag gjort var att sluta röka. Det blev många långa promenader på stränderna.
Varför slutade du?
– Jag upptäckte att jag varje gång det ringde på kontoret så hade jag en cigarett i handen och det ringde ganska mycket. Men jag ville inte vara slav under tobaken.
"Kontoret", det var drätselkammaren i Skanör, där Curt Runefjord blivit drätselchef efter att ha vidareutbildat från jobbet på Malmö spårvägar till att bli socionom.
– Jag har haft den turen i livet att jag aldrig varit arbetslös.
Han började träna på Friskis & Svettis och när en seniortränare skulle sluta på 1990-talet ombeddes han att ta över. Och sedan 2000 har han lett olika träningspass på Formtoppen.
– Jag tar en termin i taget. Jag känner mig frisk och spänstig. Men fråga mig inte hur jag mår för du blir bara avundsjuk, skämtar Curt Runefjord.
– Nej, det är en lycka att få känna sig så här och jag sätter verkligen värde på det. Sedan är det härligt att träffa alla människor på passen. Den sociala biten är mycket viktig.
Vilka tips ger du de som vill vara i samma form som du?
– Rör på dig. Lyssna på kroppen. Bli inte liggande. Och inte minst: träffa trevliga människor. Man behöver inte idiotträna.
Han är ingen renlevnadsmänniska utan äter "helt vanlig mat" och nyttjar alkohol.
– Jag brukar börja dagen med att gå ned till hamnen och ta ett morgondopp, sedan går jag hem och då har frugan frukosten klar. En fantastisk tillvaro som jag önskar flesta kunde ha.
För att inte slöa till så kör han egna motionspass på måndagar.
– Jag märkte att styrkan i kroppen började sjunka lite så jag började med styrketräning vid sidan om. Det är ju så med kondition och styrka att med ett par dagar ifrån träning så märker man det.
Han sätter själv ihop musiken till sina pass.
– Jag kör allt från 40-talsmusik till modern musik, Avicii och sånt. Det viktiga är att det dunkar och pumpar på.
Gå till toppen