Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen vill öka pressen på kommuner att ta emot flyktingar

Regeringen vill sätta ekonomisk press på kommunerna att ta emot flyktingar. MP och S vill även slåss för "humanitära EU-visum" – så att migranter slipper livsfarliga färder över Medelhavet.

Strax efter valet gjorde Socialdemokraterna upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken.
Då anslöt sig S till MP:s avtal med alliansen om generösare regler för asyl- och arbetskraftsinvandring och vård till papperslösa.
Nu vill regeringspartierna gå vidare.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har bjudit in alla riksdagspartierna utom SD till samtal om hur flyktingströmmen från Syrien och Afrika ska hanteras – och hur kommunerna ska fås att ta emot fler av dem som beviljats asyl.
Den 14 november hålls det första mötet.
Inför valet drev MP på för en tvångslag: Bötfäll kommuner som vägrar ta emot flyktingar enligt Migrationsverkets anvisning.
– Vi är överens med S om att alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
Morgan Johansson vill förstärka "det ekonomiska incitamentet" för kommunerna att ta emot flyktingar. Det betyder i klartext: piska och morot.
– Många kommuner tycker inte de har tillräckliga resurser att klara skolgång och integration på arbetsmarknaden, säger han.
– Jag vill ha ett system där kommuner som tar stort ansvar får bättre stöd av staten. De som smiter undan ska känna av det ekonomiskt.
Det ekonomiska trycket kan ökas med hjälp av ändringar i såväl det kommunala skatteutjämningssystemet som ersättningssystemet för integration.
MP har även fått med sig S på att i EU slåss för att migranter får fler lagliga vägar till Europa. Migranter som tänker söka asyl ska få "humanitära visum" på EU-ländernas beskickningar utanför Europa.
På så vis slipper migranterna anlita flyktingsmugglare och färdas med farliga båtar över Medelhavet.
– Varje år mister tusentals människor livet när de försöker ta sig till Europa. Därför måste Sverige aktivt driva på för "humanitära visum", säger Maria Ferm.
Regeringen har goda chanser att få med sig de borgerliga partierna på den linjen.
Däremot är motståndet i övriga EU stort av rädsla för att fler flyktingar ska söka sig från Syrien och Afrika till Europa.
– Tyvärr vill många länder gå åt ett annat håll. Därför är det viktigt att Sverige är en röst för mänskliga rättigheter, säger Maria Ferm.
Gå till toppen