Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den längsta kända skånska sommaren

Sommaren i Skåne fortsätter. Därmed blir det den längsta i sydliga nejder sedan åtminstone 1800-talet. 

Hela Sverige upplevde till stora delar en mild oktobermånad. Men Falsterbo blev varmast i landet med 12,9 grader i snitt, nästan tre grader varmare än normalt och bara två tiondelar svalare än rekordet från 2006.
Flera orter på den skånska västsidan var lika nära snittvärmerekorden, de flesta 2006.
Den enda officiella oktoberfrosten i Skåne noterades månadens sista dag, då med ynka 0,1 minusgrader i Kristianstad.
Trots mildvädretblev det långt ifrån rekordvarma dagar. De högsta uppmätta temperaturerna på runt 18 grader var klart lägre än de 22-23 rekordgrader som flera skånska platser fick i oktober 2011.
Regn föll det mycket av, särskilt i inlandet. Lund hade månadens mesta skånska nederbörd med 140 millimeter, den största regnmängden i oktober där sedan 1932 (153 mm).
Det är alltså fortfarande meteorologisk sommar i södra Skåne, Blekinge och Smålandskusten inklusive Öland.
Enligt SMHI betyder detta den längsta kända sommaren på flera håll i Skåne. I år kom den meteorologiska sommaren (dygnsmedeltemperatur över 10 grader i fem dygn) till stora delar av Skåne den 19 april.
SMHI har valt att titta på statistiken för Lund och funnit att den förut längsta kända sommaren där sedan 1881 varade från 18 april till 31 oktober år 2000.
Enligt de senaste prognoserna tycks temperaturen i sydväst inte sjunka under tio grader tillräckligt länge den närmaste tiden för att det ska bli höst.
Därför kan Sverigerekordet för sen sommar ryka. Måseskär utanför Orust på västkusten hade 2005 sommartemperaturer fram till den 14 november, längst hittills.
Inom lantbruket kan den utdragna värmen ge problem. Den höstsådda rapsen har på många håll hunnit växa för mycket för att klara en eventuell kall vinter.
Dessutom har lössen fått förlängt liv, vilket kan ge problem för de höstsådda sädesfälten.
Gå till toppen