Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fem dieter du absolut bör undvika

Banta med binnikemask? Inte det? Nej, det tycker inte Livsmedelsverket heller.

I år fyller Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning 25 år. Nyckelhålet finns till för att hjälpa konsumenter att välja mat som man mår bra av.
Jubileet ska firas, och i samband med det har myndigheten listat de fem knasigaste dieterna och kostråden man stött på under Nyckelhålets 25 år.
1. Binnikemaskdieten: Genom att svälja ägg till binnikemaskar ska de utvecklade maskarna i magen äta av din mat och få dig att minska i vikt. 
Livsmedelsverkets kommentar: "Kan leda till B-vitaminbrist. Klart hälsofarligt med risk för bland annat nervskador, depression och blodbrist. Vedervärdigt på alla möjliga sätt."
Bild: Bild: Thomas Löfqvist
2. Kålsoppedieten: Under en vecka får man äta så mycket lågkalori-kålsoppa man vill. Fick stor spridning på 80-talet när man faxade dieten och receptet på kålsoppan till sina vänner.
Livsmedelsverkets kommentar: "Kortsiktig metoder som dödar all lust till bra mat. Den vikt man tappar på en vecka är framför allt vätska."
3. Barnmatsdieten: Här ska man helt enkelt bara äta barnmat på burk. Hollywoodstjärnan Reese Witherspoon sägs ha testat den.
Livsmedelsverkets kommentar: "Barnmat är bra ur ett strikt näringsperspektiv: inga konserveringsmedel, salt eller socker. MEN omöjlig att hålla sig till i längden, leder till jo-jo-bantning och tar bort all normal matglädje."
Bild: Bild: Erlend Aas
4. Danska rigshospitalets diet: Enbart kaffe till frukost, enbart ägg till lunch, biff med sallad till middag och inga mellanmål. Har också kallats Sahlgrenska dieten eller 13-dagarsdieten.
Livsmedelsverkets kommentar: "Klassiskt trick att döpa en diet efter ett sjukhus för att framstå som seriös. Platsar på listan för att så många går på tricket, men den fungerar inte i längden."
Bild: Bild: Twinkies
5. Twinkiesdieten: Twinkie är en amerikansk kaka som säljs som godis. Innehåller 150 kalorier styck. Enligt dieten ska du inte äta något annat än Twinkies.
Livsmedelsverkets kommentar: "Om du äter tio Twinkies blir det bara 1 500 kalorier per dag. Men du missar viktiga näringsämnen, och kommer sannolikt bli väldigt trött på Twinkies."

TESTA DIG

Livsmedelsverket har gjort ett antal löpsedlar med dieter – testa dig själv och se vilka som faktiskt funnits på riktigt: Lopsedelsdieter
Gå till toppen