Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag lovar att utbilda – om du uppfostrar!

Att vara lärare är att ständigt försöka försvara sig själv. Alla har gått i skolan. Alla har en åsikt. Alla vet bäst! Fan heller, nu får det vara nog! Nu tar jag tillbaka makten.
Låt mig få sköta undervisningen och betygssättandet ifred, ber Jennie Bengtsson.Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Jag är lärare. Tillsammans med eleverna utformar jag undervisningen. Kursinnehållet berättar vad jag ska undervisa om och kunskapskraven vad som krävs för olika betyg. Vi ska sätta elevernas visade kunskap i relation till kraven för de olika betygsstegen. Vem klarar av detta jobb bäst? Du som förälder, eller jag? Vem har relevant utbildning för detta, du eller jag? Vem kan utan och innan kraven för ämnena svenska och engelska, du eller jag?
Det spelar ingen roll hur duktig du tycker att ditt barn är hemma. Hur mycket hen kämpar eller inte. Det står i läroplanen vilka krav som ställs. Jag förstår att det kan kännas jobbigt och orättvist men så ser skolan ut. Låt mig, som proffs, få sätta betyg utan att du blandar dig i. Jag är kunnigare än du. Faktiskt!
Låt mig också, snälla, få tid att göra mitt jobb. Planera, undervisa och utvärdera! Om jag ska behöva uppfostra ditt barn så hinner jag inte planera eller utvärdera. Hur genomtänkta blir mina lektioner då? Uppfostra, tänker du nu. Ja, uppfostra! Att man inte skriker könsord, att man inte kallar någon blatte, att man inte slåss, att man inte drar ut brandslangen, att man inte röker på toa, att man inte kastar stolar eller målar snoppar på väggarna.
Jag är på gränsen till att ge upp varje dag, soppan har tagit slut och jag släpar mig fram på ångor av den glöd som en gång brann inom mig. Idag är jag glad om jag orkar fram till lunch utan migrän.
Missförstå mig inte. Jag älskar mitt jobb, mina elever och mina ämnen. Det finns inget bättre än att se elever ta till sig kritik och klättra både betygsmässigt och som människor. Mina kids. Dina kids. Våra kids. Framtiden. Som behandlas som skit för att jag inte orkar utbilda dem för att du lägger dig i.
Låt mig få sköta mitt jobb. Låt mig få sköta betygssättningen ifred. Låt mig utbilda ditt barn i skolan så kan du fokusera på att uppfostra barnet hemma!
Jennie Bengtsson, lärare
Gå till toppen