Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgrönrosa vill höja skatten i Lund

En skattehöjning på 15 öre. Satsningar på bland annat jämställda löner, pengar till Botan, sänkta avgifter i Kulturskolan, mer personal i äldrevården och ett härbärge för EU-migranter.
Så ser det rödgrönrosa styrets budgetförslag ut. Men det är högst osäkert vilka av idéerna som blir verklighet.

Emma Berginger (MP), Anders Almgren (S), Hanna Gunnarsson (V), Elin Gustafsson (S), Angelica Kauntz (Fi) och Sara Häll (Fi) presenterar de rödgrönrosas budgetförslag i Rådhuset.Bild: Ingemar D Kristiansen
På tisdagen presenterade de fyra samarbetspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ sitt gemensamma budgetförslag för Lunds kommun 2015.
De rödgrönrosa vill höja skatten med 15 öre per intjänad hundralapp. Enligt Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, motsvarar det ungefär en krona om dagen mer i skatt för en medianinkomsttagare i Lunds kommun. Skattehöjningen ska ge 36 miljoner kronor, som går till satsningar inom skola, vård, omsorg och socialtjänst.
Dessutom går energibolaget Kraftringen bättre än vad man trodde i våras. Lund ser ut att få 20 miljoner kronor extra i utdelning. De pengarna ska gå till satsningar på centrum, hållbar omställning, gröna jobb, ökat bostadsbyggande samt kultur och fritid.
Från det borgerliga budgetförslaget, som dåvarande kommunfullmäktige godkände i somras, tas i praktiken bara en sak bort: vårdnadsbidraget, som funnits med i budgeten varje år de senaste åren men aldrig genomförts.
Men för att de rödgrönrosa ska få igenom sina förslag krävs att kommunfullmäktige säger ja. Och de rödgrönrosa har inte egen majoritet – något annat parti måste rösta med dem eller åtminstone lägga ner sina röster.
– Vi tror att det rent politiskt kan finnas ett stöd för mycket av det vi föreslår, säger Anders Almgren.
18 november ska kommunstyrelsen behandla budgeten. Fram till dess tänker den styrande koalitionen förhandla med andra partier, men utesluter samtal med Sverigedemokraterna.
Så det kan ske förändringar?
– Ja, vi får titta på detta tillsammans. Detta är ett genomarbetat förslag. Vi har tagit hänsyn till vad Lund och Lundaborna behöver, men vi är beredda att också resonera kring detta fram till kommunstyrelsen, säger Anders Almgren.
– Vi har en stor utmaning nu, med tanke på att vi inte har egen majoritet i fullmäktige. Den utmaningen har egentligen alla fullmäktiges partier gemensamt: Vi behöver ha en budget för Lunds kommun, säger Emma Berginger (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Men det kan bli svårt att få med oppositionen på skattehöjningen. Sydsvenskan har talat med toppnamnen för samtliga partier som är representerade i fullmäktige. De fyra borgerliga partierna markerar tydligt att de inte vill höja skatten.
– Vi kan konstatera att man har bestämt sig för att inte klara ekonomin utan att höja skatten. Det är beklagligt. Man tittar överhuvudtaget inte på effektiviseringar eller bättre användande av de pengar man får in, säger oppositionsrådet Christer Wallin (M).
Även Förnyalund är skeptiska till höjd skatt. Sverigedemokraterna vill avvakta med kommentarer om budgetförslaget innan de har haft ett möte i sin fullmäktigegrupp.

Ett axplock av satsningar i den rödgrönrosa budgeten

* Stöd till Botaniska trädgården. Botan har haft ekonomiska problem, men nu ska kommunen och Universitetet teckna ett avtal om samverkan. 2 miljoner kronor årligen.
* Avgiftsfria fruktstunder. Sedan fullmäktige slagit fast att skolor inte får säga till föräldrar att skicka med frukt med barnen har många skolor avskaffat fruktstunden. Enligt det rödgrönrosa förslaget ska skolorna stå för frukten. 2,2 miljoner kronor årligen.
* Stärkt genuspedagogisk satsning för normkritik och antirasism i skolorna. 1,6 miljoner kronor årligen.
* Taxesänkning i färdtjänsten. En färdtjänstresa ska kosta lika mycket som en vanlig bussresa. 0,5 miljoner kronor årligen.
* Stärkt föreningsstöd. 2,5 miljoner kronor under 2015, 3 miljoner kronor de följande åren.
* Sänkt taxa och större utbud i Kulturskolan. 1 miljon kronor årligen.
* HBTQ-certifiering av både fritidsverksamhet och äldreomsorg. Två enheter inom varje område per år. 0,6 miljoner kronor årligen.
* Ökad personaltäthet och minskning av delade turer inom äldreomsorg. 6 miljoner kronor årligen.
* Ökad kvalitet i hemvården, bland annat hemvårdsteam som ska göra så att den som får hemvård möter färre antal personer. 4 miljoner kronor årligen.
* Ökade sociala insatser mot missbruk och hemlöshet. 2,5 miljoner kronor årligen.
* Säkrad finansiering för kvinnojourer. 0,5 miljoner kronor årligen.
* Bidrag till härbärge för EU-migranter. Ska genomföras i samarbete med organisationer som arbetar med EU-migranter. 0,7 miljoner kronor årligen.
* Investering i Folkparkshuset. Det förfallna huset ska rustas upp så att det kan användas för kulturaktiviteter. Totalt 15 miljoner kronor under 2015 och 2016.
* Investeringar i kulturhus, i första hand befintliga. Totalt 85 miljoner kronor 2015-2017.
* Jämställda löner. 4 miljoner kronor under 2015, 5,35 miljoner kronor 2016 och 2017.
Gå till toppen