Kultur & Nöjen

Schymans liv blir film i Skåne

Gudrun Schyman vet hur hon ska få uppmärksamhet i medier. Och det var det som fick produktionsbolaget Dodream och filmaren Hampus Linder intresserade. Nu gör de en dokumentärfilm om den kontroversiella politikern.

Gudrun Schyman.Bild: MAJA SUSLIN / TT
Inför valet 2010 eldade partiledaren för Feministiskt Initiativ, Fi, upp 100 000 kronor på en grill under en manifestation i Almedalen. Aktionen, ett samarbete med en pr-byrå, väckte stor uppståndelse.
– De stora partierna använde miljonbelopp i sina kampanjer. Fi använde 100 000 och fick ett medieutrymme värt fem miljoner. Det sättet att tänka gjorde oss nyfikna. Det var där vi lärde oss ordet "medielogik".
Det säger Helene Granqvist, producent på det egna skånska produktionsbolaget Dodream. Hon och filmaren Hampus Linder gör en dokumentärfilm om Gudrun Schyman.
Inspelningarna började i våras. Hampus Linder har följt Gudrun Schyman genom EU-valet och riksdagsvalet. Och inspelningarna fortsätter även efter valet.
– Det finns en berättelse här som är större än det som hände kring valet. Du får följa en politikers vardag med många spännande möten, säger Helene Granqvist.
Bland annat var filmteamet med när Gudrun Schyman strax före valet blev uppringd av världsstjärnan Pharrell Williams som ville att hon skulle medverka i hans show på Globen. Vilket hon också gjorde.
– Det var många som trodde att det var uppgjort men det var det inte. Pharrell Williams ringde henne när hon, jättetrött, var på väg hem en kväll. Hon visste inte vem han var.
I veckan fanns filmteamet med på kommunfullmäktiges möte i Simrishamn där Gudrun Schyman är kommunpolitiker och de har följt hennes homepartyturnéer för Fi. Partiledaren har varit väldigt öppen, säger Helene Granqvist.
– Här har vi en nutida politiker som har rockstjärnestatus i vissa kretsar och är paria i andra. Jag vet inte hur många gånger vi har varit med när det kommer fram folk som vill skälla ut henne eller ta en selfie med henne. Men hon har en stark integritet och kan sätta gränser och det är också ganska spännande.
Filmen om Gudrun Schyman ska bli en 90-minuter lång dokumentär. Producenten hoppas på filmpremiär på Göteborgs filmfestival nästa år och att den sedan ska visas i såväl svenska som internationella tv-kanaler.
Gå till toppen