Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ulrika Rogland får Fredrika Bremerförbundes BRA-pris

Före detta åklagaren Ulrika Rogland som under onsdagen tar emot Fredrika Bremer-förbundets BRA-pris för exceptionella insatser för jämställdhet.

Ulrika Rogland prisas för sitt engagemang.Bild: Hussein el-Alawi
– Det är oftast kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Det är inte okej i ett jämställt samhälle. Men att män är överrepresenterade som förövare gör att vi inte riktigt vill se kvinnor som förövare över huvud taget. Det finns många män, och framför allt pojkar, som utsätts för våld av kvinnor i det tysta, som inte anmäler.
Hur kan det bli bättre?
– Vi behöver rikta insatser mot barn så att de kan växa upp och vara jämställda. Barn som utsätts för brott riskerar att få låg självkänsla och själva bli förövare eller offer. Och det behövs särskilda platser dit pojkar kan vända sig.
Du får Federika Bremer-förbundets BRA-pris för exceptionella insatser för jämställdheten. Vilka insatser är du själv mest stolt över?
– Att jag inte bara har jobbat i det lilla och i det tysta med våld i nära relationer och våld mot barn. Jag har försökt påverka och förändra. Alexandramålet lade grunden till den svenska groomninglagstiftningen och det arbete som pågår mot gromning idag.
Du har slutat som åklagare och är istället målsägandebiträde. Hur är det?
– Man kommer närmare verkligenheten och ser hur utsatt man är som offer. Det är oerhört angeläget att man får ett målsägandebiträde vid det första förhöret. Men så är det inte alltid idag.
Gå till toppen