Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Stressen minskar i takt med musiken

Kan dans bota stress och utanförskap hos unga tjejer? I en gympasal på Malmö Latinskola pågår ett forskningsprojekt i ämnet.

Två gånger i veckan går tjejer på Latinskolan och dansar som en del av ett forskningsprojekt om psykisk ohälsa.Bild: Peter Frennesson
Nio armar lyfts upp och snurras i en cirkel. Nio fötter sätter tårna i golvet och rullar. Nio kroppar kryper ihop på golvet, snurrar runt och reser sig upp.

Sju tjejer i gymnasieåldern står i en danssal vid Latinskolans gård. När musiken drar igång följer de, hundra procent koordinerat, dansaren Christine Brorssons rörelser.
Svenska elever blir allt mer ängsliga och stressade över sina skolresultat. Ökningen är näst störst av alla OECD-länder sedan 2003. Känslor av ängslan och stress påverkar skolresultaten negativt. Flickor lägger i högre grad skulden på sig själva om de inte lyckas i skolan. Källa: Pisa.
Även fysioterapeuten Patricia Rocca är med på danspasset. Det är hennes initiativ. När hon pluggade, till det som tidigare kallades sjukgymnast och nu heter fysioterapeut, fick hon höra talas om ett forskningsprojekt i Örebro.

– Det var en professor som ville undersöka psykisk ohälsa bland unga tjejer. Många mår dåligt som unga och utvecklar svårare besvär när de blir äldre.

Örebroforskarna ville undersöka hur fysisk aktivitet, och närmare bestämt dans, påverkade de unga tjejerna. Resultatet var positivt: när danstjejerna själva i enkäter fick berätta hur de mådde så var deras hälsa bättre än en kontrollgrupps.

– Dans är uppskattat men erbjuds inte inom skolans ramar på samma sätt som bollsporter, säger Patricia Rocca.

Hon kontaktade Örebroforskarna för att undersöka om metoden kunde funka även i Malmö. Hon fick pengar från Region Skåne, och Malmö latinskola bidrog med lokal och rekryterade deltagare, genom affischer och skolhälsovården.

– Vi sa att om man hade sömnbesvär, värk eller en känsla av utanförskap kunde man vara med, säger Patricia Rocca.

En av deltagarna är Victoria, 16 år. Hon har tränat både friidrott och innebandy, men så fick hon astma och tvingades sluta. Dans lockade.

– Jag kunde bli stressad innan, och nu har jag just börjat läsa natur och jag visste att det kunde bli mycket. Då kan det vara bra att ha något som gör att man kan koppla bort skolan.
Hittills har det varit väldigt roligt, tycker Victoria.
Hjälper det mot stress?
– Just nu har jag inte varit så stressad, men det känns ändå bra. Kroppen känns mer ledig.

Tjejerna har lite olika skäl till att vara här. Någon har blivit rekommenderad av kuratorn, någon kom hit för att hon läst att man var välkommen om man kände sig ensam eller utanför, även om man inte hade psykosomatiska besvär. En av tjejerna gick hit för att hon tyckte att det vore kul med en aktivitet. Efter några veckor har hennes inställning även till andra saker förändrats.

– Jag tänker mer positivt kring allt.

Amanda, 16 år, är här för att hon älskar att dansa.
– Just den här formen av dans är så prestationslös. Jag kan annars få lite prestationsångest. Detta är ett skönt sätt att rensa tankarna.

Mår man bättre rent psykiskt?
– Jag går lätt in i tankar och ältar. Detta motverkar i alla fall det.

Dansklasserna började för en månad sedan och ska pågå två gånger i veckan till och med sista april. I jul och i april ska tjejerna fylla i enkäter om hur de mår, som skickas till forskarteamet i Örebro. Redan nu märks viss skillnad, tycker Christine Brorsson och Patricia Rocca.

– De öppnar upp, man märker att de känner förtroende och vill vara med och påverka, säger Christine Brorsson.
Fotnot: Victoria och Amanda vill inte ha sina efternamn i tidningen.
Gå till toppen