Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Att vara pappa handlar om att ge

Fars dag: en högtid då barnen firar sina fäder. Den andra söndagen i november inträffar denna dag i den svenska kalendern. Att den ligger just där den ligger kan vi tacka de kommersiella intressena för. Det vore ju dumt om den låg alldeles för nära mors dag sett ur handelns perspektiv.
Lev ett liv som förtjänar heder på fars dag och var en förebild för era barn, skriver Tobias Åkerman, som förut var ofrivilligt barnlös.Bild: Hasse Holmberg
Historien bakom fars dag är väldigt fin. Initiativtagare var en kvinna som ville hedra sin far för att han på egen hand uppfostrat henne och hennes fem syskon sedan mamman dött i barnsäng.
Det har framförts viss kritik mot firandet av fars respektive mors dag. Bland annat efterlyses hänsyn mot dem som saknar barn eller förälder. Det är ju förstås lite väl melodramatiskt. Man kan visa hänsyn och vara lite försiktig, men självklart ska vi fira fars dag. Det finns bra pappor och mindre bra pappor, de som längtar efter att bli pappa och de som aldrig kommer att bli pappa.
Att bli förälder är för många ”meningen med livet”. Kanske är det därför som fars dag blir extra jobbig för ofrivilligt barnlösa. Under många år önskade jag att bli firad. Jag ville ha en stor slipsgarderob. Jag har själv en fantastisk pappa. Jag tänkte att jag vill att han ska firas, uppmärksammas, hedras och belönas med en slips varje år – för det är han värd! Jag tänkte att fast jag kanske aldrig själv kommer att få uppleva hur det är att bli firad på fars dag, så ska jag ändå ge min pappa det jag själv kanske aldrig skulle få – barnets kärlek.
Trots det kommersiella jippo som ramar in fars dag är grundtanken något väldigt bra och fint. Vi behöver uppmuntra varenda bra pappa i det här landet. De som vecka ut och vecka in är trogna, goda och uppoffrande för sina familjer. Jag kommer alltid att fira fars dag. Så länge min pappa är i livet ska jag hedra honom. Den dag han lämnar jordelivet tänker jag fortsätta att hedra honom i mitt minne. Fars dag kommer av den anledningen alltid vara levande i mitt liv.
För mig handlar det nämligen om att ge, inte bara om att få. Det tror jag är ett bra sätt att förhålla sig till hela barnlöshetssituationen. Det handlar inte enbart om vad man kan få, det handlar också om hur man hanterar situationen när man inte får. Den som inte kan ge till sitt eget barn, kan ge till någon annan. Det finns mängder av barn i världen som behöver en förälder som tar hand om dem. Ett alternativ är att bli fadder, ett annat kan vara att bli fosterfamilj eller varför inte adoptera. Det här med att få barn handlar ju trots allt om att leva för någon annan. Att ge av sin tid, sin energi och sina pengar till en annan person. Den som gör det, den ska hedras. Det är stort!
Så grattis, alla pappor där ute. Grattis på fars dag! Lev ett liv som förtjänar heder på fars dag. Älska, stötta och fostra era barn så gott ni kan. Älska er partner. Var en förebild för era barn i allt ni gör. Ta möjligheten, för ni har den. Gör det bästa ni kan med ”meningen i livet”, nu när ni har tillfälle.
Tobias Åkerman
Gå till toppen