Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Egen budget alliansens plan

De borgerliga partierna tänker lägga fram ett eget budgetförslag. Och höjd skatt motsätter de sig.
– Vi har alla tillsammans gått till val på att vi inte ska ha en skattehöjning, säger Christer Wallin (M).

I tisdags presenterade det nya rödgrönrosa styret i Lund sitt budgetförslag för Lunds kommun 2015. Förslaget innehåller bland annat en skattehöjning med 15 öre per intjänad hundralapp.
Men de fyra partierna som ingår i styret, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, har inte egen majoritet i kommunfullmäktige. För att få igenom budgeten måste de hitta stöd hos andra.
De borgerliga partierna verkar dock inte vara sugna på att stödja de rödgrönrosa. På onsdagsförmiddagen hade de ledande alliansföreträdarna ett möte. De kom fram till att de ska uppdatera det borgerliga budgetförslag, som antogs av kommunfullmäktige i somras.
– Vi tittar nu på den budget vi lade och gör korrigeringar, dels för de verklighetsförändringar som har skett och dels för de löften som har gjorts på vägen – jag tänker då på Botan och på Vattenhallen. De grejerna jobbar vi in i vår budget, säger oppositionsrådet Christer Wallin (M).
Även de rödgrönrosas olika förslag ska beaktas.
– Vi tittar igenom post för post för att se om där är någonting som vi vill ha med. Men utgångspunkten är att det inte kommer att behövas någon skattehöjning, säger Christer Wallin.
De borgerliga partierna tänker också prata med spårvägsmotståndarna Förnyalund. FNL och alliansen har slutit en överenskommelse där det bland annat nämns att man ska arbeta för att motverka skattehöjningar.
Budgeten kommer att diskuteras på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte den 18 november. Den ska sedan antas av kommunfullmäktige den 27 november.
Gå till toppen