Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Genombrott i Parkinsonforskning

Forskare vid Lunds universitet har nått ett viktigt genombrott för stamcellstransplantationer för personer med Parkinsons sjukdom.

De försök som forskargruppen gjort har visat att dopaminceller utvecklade från stamceller kan imitera egenskaperna hos de dopaminceller som går förlorade vid parkinson.
Forskargruppen har nu presenterat en ny generation transplanterbara dopaminhjärnceller som potentiellt kan tillverkas i obegränsad skala.
"Detta har varit vårt mål under en lång tid, och nästa steg är att producera dessa celler i större skala under de säkerhetsföreskrifter som krävs för klinisk applikation. Vår förhoppning är att de ska vara redo för kliniska studier om cirka tre år", säger Malin Parmar, forskargruppsledare vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Cell Stem Cell.
Gå till toppen