Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Olle Hultén

Olle Hultén, direktör och tandtekniker, Limhamn, har avlidit vid 84 års ålder. Han sörjs närmast av döttrarna Suzanne och Pernilla Hultén och Anna Hultén Dennis samt sönerna Johan och Jockum Hultén med familjer.
Olle Hultén.Bild: Privat
Olle ”Hans O” Hultén, en frontperson och gigant inom tandteknikprofessionen har lämnat oss.
Som samarbetspartner och kollegor, men i huvudsak som långvariga vänner, vill vi teckna minnet av Olle.
Olle Hultén utbildade sig till tandtekniker vid dåvarande tandteknikerskolan på Gamla Väster. Han utexaminerades 1950. Tillsammans med kurskamraten Gösta Möllefors startade han omgående ett eget laboratorium. Olle arbetade med kronor och broar. Hans konstnärliga talang kom väl till pass genom skulpterandet av små konstverk för patienternas munnar. De två förstod tidigt värdet av att samarbeta med tandläkarhögskolan i Malmö.
Deras företag utvecklades snabbt, bland annat i det av dem ombyggda, stilfulla, vita och svarta huset bredvid nuvarande hovrätten. DP, Dentala proteslaboratoriet, blev tidigt Sverigeledande. Man producerade i Malmö och distribuerade till hela landet, och snart inom Norden. Samarbetet med tandläkarhögskolan värnades och många är de tandläkar- och tandteknikerstuderande som gjort minnesvärda studiebesök hos skojfriska Olle och Gösta.
Kollegorna fick ögonen på orten Boxholm, strategiskt placerad vid järnvägen. Ett stort laboratorium med utbildningsavdelning byggdes. Allt skickades med post. Boxholm livades upp och företaget fick stor uppmärksamhet.
Olles framsynthet och entusiasm kunde snart inte rymmas i Norden. Man köpte producentbolaget Austenal Inc med huvudort i Chicago. Olle blev chef och med sin stora sociala kompetens passade han utmärkt i USA och blev snabbt ett känt namn. Till ett världsomspännande nätverk av dentallaboratorier sålde man produkter, ordnade kurser och seminarier, allt i Olles regi. Gösta Möllefors skötte laboratorierna i Malmö, Stockholm, Boxholm, Göteborg, Jönköping, Örebro och Glasgow.
När Olle Hultén lämnade USA beslöt de att dela på sig. Det fanns helt enkelt inte plats för två så kraftfulla personer i företaget.
Olle utvecklade sin grundtanke om nyttan av samarbete med tandläkarhögskolorna. I Göteborgs tandläkarhögskolas hus startade man ett laboratorium under namnet HMK 1991 (Hultén, Myrin, Karlsson). En kungakrona blev symbolen. Kungen hade inte tid att delta vid invigningen, men var givetvis på sant Hulténmanér inbjuden.
Vid tandläkarhögskolan i Malmö öppnades senare Teknodont, tillsammans med tidigare medarbetare och ett tandtekniskt specialföretag. Under slutet av 1970-talet hade Hultén och Möllefors donerat en skulptur för borggården föreställande en bananformad återgivning av underkäkens rörelseomfång, ett världsberömt resultat av forskning där. Denna profil blev symbolen för Teknodont.
Olle drabbades av ett svårt handikapp och var rullstolsbunden de sista sex åren av sitt liv, men han förblev intresserad och aktiv på många sätt.
Det är oräkneliga tandtekniker och tandläkare i en stor del av världen som med glädje och uppskattning kommer att minnas Olle Hultén.
Lars Göran Karlsson, Claes Myrin, tandtekniker, laboratorieägare samt Stig Östlund, Bengt Öwall, tandläkare, professorer
Gå till toppen