Malmö

Rykte om skjutning före mord

Polisen fick tips om att en 16-åring låg bakom skotten i Lindängen. Några dagar senare sköts samme 16-åring och hans vän utanför Jönköping.

Tre personer skottskadades på Kantatgatan 8 oktober.Bild: Patrick Persson
Det var tre unga män som träffades vid skottlossningen på Kantatgatan i Malmö. En av dem fick livshotande skador i bröstkorgen. Efter skjutningen spreds ett rykte på Lindängen om att gärningsmannen var en 16-årig kille som försökt sälja stulna märkesjackor till de tre männen. Bråk ska ha uppstått om priset varpå 16-åringen kände sig trängd, drog fram en pistol och började skjuta.
Ryktet spred sig snabbt även utanför kriminella kretsar och nådde till slut kommunanställda i Lindängen. En av dem tog kontakt med polisen för att berätta vad han hört.
– Jag ringde polisen och berättade. Om uppgifterna ansågs intressanta skulle någon ringa tillbaka dagen efter. Men de ringde aldrig upp. Det som hände i Jönköping kanske var en vendetta. Är det så är det tragiskt. Det hade inte behövt hända om polisen hade agerat, säger den kommunanställde till Sydsvenskan.
Tre veckor senare blir 16-åringen och hans 17-årige vän nerskjutna på en parkeringsplats söder om Jönköping. 16-åringens skador bedömdes inledningsvis som allvarliga. 17-åringen dog av skottskadorna.
Varför agerade ni inte på uppgifterna om 16-åringen?
–  Jag tänker inte bemöta det här nu, säger Kennerth Strandh, kommissarie på kriminalsektionen i Malmö.
– Utredningen pågår och det är full sekretess som gäller. Vi har hört en bra bit över hundra personer. Finns det fler som vet något får de gärna kontakta mig.
Adam Rullman är kammaråklagaren som leder förundersökningen i Jönköping.
– Han [16-åringen] är ännu inte hörd, säger han.
Polisen anser sig ha fått fram en bra bild av vad som hände på parkeringsplatsen söder om Jönköping när de två killarna från Malmö sköts ner av två personer som lämnade platsen i taxi. Alla fyra inblandade har anknytning till Malmö.
– Vi ska nu titta på de här personerna. Varför de är på platsen, hur de känner varandra och vad som kan vara orsaken till det här, säger Adam Rullman.
Polisen i Jönköping har haft kontakter med polisen i Malmö angående mordutredningen.
– Vi har naturligtvis pratat med dem, mer vill jag inte säga, säger kommissarie Kennerth Strand.
17-åringen som dog var på rymmen från ett ungdomshem sedan mer än en månad. Hans hemkommun har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan uppgav polisen att det inte fanns resurser för att söka efter 17-åringen. De två 16- och 17-åringarna som nu är häktade för mord och mordförsök nekar båda till brott.
Läs alla artiklar om: Jönköpingsmordet
Gå till toppen