Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Så var chatten med Anders Almgren (S)

EU-migranter, Folkparken, skolorna och en skattehöjning på 15 öre. Lunds ledande politker Anders Almgren (S) chattade med Sydsvenskans läsare.

En kommunal skattehöjning med 15 öre finns på dagordningen för socialdemokraten Anders Almgren, ordförande i Lunds kommunstyrelse.

 

Sabina Skoglund: Detta är en relaterad fråga om äldreomsorg. Lägger Lund förhållandevis mindre pengar på serviceboenden än vad andra kommuner gör? Min erfarenhet kom som en kalldusch när vi flyttade min pappa från ett serviceboende i Falkenberg till oss i Lund. Hans omsorg har blivit mycket sämre här.

Anders Almgren: Personaltätheten i äldreomsorgen har sänkts väsentligt de senaste åren. Det har inneburit att servicen försämrats. Därför är just satsningar på äldreomsorgen ett av våra viktigaste fokusområden. Totalt handlar det om 16 miljoner kronor mer, främst till fler personal i boendena och förbättrad hemvård. Därutöver lär det också komma förstärkningar med statliga pengar från den nya regeringen.

12:04, 7 November 2014

 

Kim: Lund har för tillfället västra Skånes högst kommunalskatt. För att ge ett exempel så tjänar en person med en inkomst på 30 000 i månaden ungefär 750 kr i månaden på att bo i Staffanstorp istället för Lund. Varför vill ni höja den redan höga kommunalskatten ännu mer?

Anders Almgren: Vi föreslår en skattehöjning med 15 öre per 100 kronor. Det innebär att en genomsnittsinkomsttagare får en skattehöjning med endast en krona per dag. Totalt innebär det en förstärkning av kommunens ekonomi med 36 miljoner kronor. Vi öronmärker vare enda av dessa pengar till ´tre områden: Skola, omsorg och socialtjänst. Det ger värsentliga förbättringar vad gäller tex elevernas vardag, en värdig omsorg om de äldre och kampen mot missbruk och hemlöshet.

12:08, 7 November 2014

 

Emma: Hej. Jag har flera gånger mejlat till personer inom kommunen men får ofta inget svar alls eller också dröjer det mycket lång tid innan jag får svar. Jag tycker att ni ska satsa på att få de som jobbar hos er att fatta att de har ett serviceyrke och finns till för oss som skattebetalare!!

Anders Almgren: Tyvärr har du rätt. I jämförelser med andra kommuner som vi låtit göra är återkopplingen väsentligt sämre. Det pågår nu ett utvecklingsarbete inom detta område. Vi är tydliga med att servicen i Lund ska förbättras även vad gäller bemötandet.

12:10, 7 November 2014

 

Ylva hallin: Hej Anders! 1. Går skattehöjningen igenom. BRA isf! 2. Får förvaltningarna full kostnadskompensation? 3. Anslag t. elevhälsan. Fördelningsprinciper? 4.Jämställda löner hur går tanken? 5. Utökat antidrogarbete. Hur? Mer tid till drogsamornartjänsten? Hälsningar från den nyfikna Ylva

Anders Almgren: 1. Det vet vi inte ännu. Vi kommer att föra samtal med andra partier innan kommunstyrelsens sammanträde 18/11.
2. Våra satsningar innebär med kommande rödgröna statsbidrag totalt sätt mer än full kompensation. Däremot har viss omfördelning gjorts mellan olika verksamheter.
3. Vi stärker elevhälsan med 1,5 miljoner nästa år. Dessutom kommer delar av en tidigare statsbidragssatsning på drygt 3 miljoner även att gå till detta.
4. I dag tjänar i regel män mer vän kvinnor bland kommunens anställda, även om de har jämförbara arbetsuppgifter. Det är helt orimligt. Vi vill ha bort alla osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Vi satsar 4 miljoner på detta nästa år och kommer sedan fortsätta den satsningen. Exakt hur får vi åpterkomma till efter samtal med övriga partier och de fackliga organisationerna.
5. Vi stärker arbetet mot missbruk med ca 2 miljoner. Det innebär att man kan göra ett väsentligt mer omffattande arbete än idag.

12:20, 7 November 2014

 

Rillen: Är inte skatten hög nog i Lund?

Anders Almgren: Det är en gammal sanning att Lund skulle ha en högre skatt än andra kommuner. Vi har en skatt som ligger någonstans i mitten av de svenska kommunerna. Däremot har alla partier i Lund varit måna om att vi ska ha en bra kommunal välfärd och sånt är tyvärr inte gratis. Det finns dock inget egenvärde i att höja skatten utan varje krona ska gå till förbättra våra verksamheter. Vi rikater en skattehöjning för medelinkomsttagaren med 1 krona per dag direkt till skola, omsorg och socialtjänst - ingenting annat.

12:23, 7 November 2014

 

Håkansson: Om ni inte kan höja skatten, vilka satsningar är då viktigast?

Anders Almgren:
Prioriteringarna är de samma, skolan, äldreomsorgen och klimatet är de tre stora områdena men det kommer att ske med betydligt mindre resurser.

12:23, 7 November 2014

 

Hanna : Vad kommer ni göra för att hjälpa alla EU-migranter som finns i Lund?

Anders Almgren: Det är en jättesvår fråga. Vi har gemensamt lovat att vi ska bidra till ett härbärge med 700 tusen kronor för att garantera dem tak över huvudet, inte minst nu när vintern kommer. Vi kommer också att jobba aktivt tillsammans med föreningar och andra i den här frågan.

12:26, 7 November 2014

 

S.G. Dalbybo: Trots att Alliansen förlorade 8 mandat fick inte fick S något nytt. Varför inser ni inte att det inte finns något stöd för spårvägsvansinnet hos folket? Vilken utredning kan du visa upp som stöd för spårvägen? Varför vägrar du att visa den?

Anders Almgren: Vi ställes oss positiva till en spårväg mellan Lund C och ESS. Det är ett viktigt projekt för Lunds utveckling. Däremot kommer det att vara så att huvuddelen av kollektivtrafiken i Lund kommer att vara bussar. Framförallt vill vi gärna se elbussar. Vi har också kritiserat att man från kommunens sida inte varit tillräckligt öppen med projektet tidigare och föreslagit förändringar. Men det har vi inte fått stöd för.

12:29, 7 November 2014

 

Sydsvenskan: Anders Almgren har tid att svara på frågor ett tag till, innan han ska vidare till offentliggörandet av vinnaren i arkitekturtävlingen för Clemenstorget och Bangatan. Så fortsätt skicka frågor!

12:30, 7 November 2014

 

Danne: Ungdomsarbetslösheten har ju ökat i Lund de senaste åren. Vad kommer ni göra för att lösa den frågan?

Anders Almgren:
Vi har med en stor satsning på fler sommarjobb för ungdomar. Det är viktigt för att få en ingång till arbetsmarknaden och möjligheten att tjäna egna pengar. Våra välfärdssatsningar inom inte minst äldreomsorgen kommer också att skapa många nya jobb, bland annat för unga.
Vi har också med en stor förstärkning av kommunens näringslivsarbete med mer resurser, ett näringslivsråd och en jobbkommission för fler jobb.

12:35, 7 November 2014

 

S,G. Dalbybo: Du talar om en skattehöjning med 15 öre. Spårväg för 360 miljoner - om budgeten håller - motsvarar 1,50 krona i extra skatt. Låt folket få veta det!

Anders Almgren:
Spårvägen är en investering med 50 % bidrag från staten. Den kommer givetvis inte att betalas på ett enda år. Så gör vi hellar aldrig med andra investeringar. Vi bygger varje enskilt år skolor för väsentligt mer pengar än vad hela spårvägen skulle kosta. Spårvägen är en stor investering, men bara en liten del av våra samlade investeringar på lite längre sikt.

12:38, 7 November 2014

 

Sydsvenskan: Sydsvenskan undrar: Hur går det med förhandlandet med de andra partierna för att få igenom budgeten?

12:38, 7 November 2014

 

Anders Almgren: Vi har fört en del samtal och kommer att fortsätta göra det. Det är viktigt att alla nu bidrar till att ta ansvar. Vi har visat hur man med en mycket liten skattehöjning, helt öronmärkt till välfärden, kan göra stora förbättringar.

12:45, 7 November 2014

 

LP Student: Jag är student men kommer inte från Lund. Det är ju skitsvårt att hitta en vettig bostad i Lund, Att vara inneboende är rätt tufft i längden. Vad kan ni göra åt det?

Anders Almgren: Bostadsbyggandet är ett av de allra viktigaste frågorna för våra fyra styrande partier. Vi vill i stor sett fördubbla bostadsbyggandet till 1 200 bostäder per år, med minst 40 % hyresrätter. Vi kommer att prioritera hyresrätter med lägre hyror. Vi ska också bygga hållbart och klimatsmart. Framförallt kommer vi att dra igång ett stort arbete med att bygga på redan hårgjorda ytor som inte används, tex dåligt utnyttjade parkeringar. Vi ska bygga stadsmässigt och skapa trivsamma bostadsområden.

12:48, 7 November 2014

 

Ove: Ungefär hur mycket i pengar av skatten motsvaras av dyra konsultarvoden (ex.vis servicenämnden) och utköpta anställda?

Anders Almgren:
Skatten förslås höjas med endast en krona per dag för den med medelinkomst. Varenda krona går oavkortat till skola, omsorg och socialtjänst – inget annat.

12:49, 7 November 2014

 

Anders: I vilket läge kan du tänka dig en skattesänkning? När kan vi skänka skatten med en krona? Vad skall ha hänt? När blir Lund en stad med 200.000 invånare i din vision?

Anders Almgren:
Jag har inget emot skattesänkningar. Men behoven i välfärden och den ekonomiska konjunkturen måste få avgöra. Med en nya jobbpolitik, med fler jobb, så ökar skatteintäkterna vilket stärker
välfärden. Men tyvärr har den borgerliga regeringens politik misslyckats med detta. Vi ska absolut inte ha högre skatt än vad som behövs.

12:52, 7 November 2014

 

Anders Almgren: Tack för alla frågor! Hör gärna av er vi e-post för ytterligare svar, anders.almgren@lund.se

12:53, 7 November 2014

 

Gå till toppen