Lund

Toppchefer hade inte insyn i rektors pengarullning

Kritiken mot rektor Per Erikssons pengahantering är hård.
– Hade jag inte hållit min budget hade jag åkt ut på öronen, jag hade fått skämmas och lämna mitt jobb, säger Olov Sterner, dekan för naturvetenskapliga fakulteten.

Per Eriksson hade i år 55 miljoner kronor till sitt förfogande i potten "rektors strategiska forskningsmedel". Men alla pengar har gått åt. Ytterligare 14 miljoner kronor har spenderats på forskningsprojekt och andra satsningar. Och mer pengar behövs, anser Per Eriksson, som vill att styrelsen ger klartecken för att "underbalansera", det vill säga dra över sin budget, med sammanlagt 40 miljoner kronor i år.
Det här rör upp starka känslor på fakulteterna.
– Har man en budget får man som alla andra hålla sig till den. Det går inte att komma halvvägs in på året och säga att pengarna inte räcker. Det är inte korrekt, säger Olov Sterner, dekan för naturvetenskapliga fakulteten.
Han ingår tillsammans med de andra dekanerna (chefer för Universitetets åtta fakulteter) i rektors ledningsråd. Till Sydsvenskan säger Per Eriksson att dekanerna har haft full insyn i vilka beslut som har fattats kring olika strategiska satsningar, men det stämmer inte, enligt flera av dekanerna.
– Vi har fått en del förslag på var de nya pengarna ska satsas, men exakt var känner vi inte att vi har någon som helst kontroll på. Det kommer en hel del beslut som bara är beslut, säger Olov Sterner.
Samma sak säger Anders Axelsson, rektor för LTH.
– Dekanerna har inte haft full insyn. Vi har rektors ledningsråd varannan vecka, vid några tillfällen har sådana här saker lyfts, men i regel är det rektor och ledningsgruppen runt honom med vicerektorerna som har fattat besluten. Det hade varit bra om man hade haft ett ventilerande organ för detta.
Olov Sterner tycker att det är fel att rektor har så stora resurser till sitt förfogande. Om Per Eriksson får som han vill handlar det om 95 miljoner kronor.
– Vi har en verksamhet med två huvudben: utbildning och forskning. De som vet bäst hur det ska göras är de som jobbar ute på institutionerna och fakulteterna. Hur duktig Per Eriksson än är så kan han inte veta allt som händer vid ett universitet. Jag som dekan har till exempel 0,8 miljoner kronor att röra mig med, jag skulle aldrig drömma om att själv göra strategiska satsningar om jag inte hade förankrat det med mina prefekter.
Konsekvensen blir enligt Olov Sterner mindre pengar till institutioner och fakulteter.
– Vi vill inte att rektor gör satsningar på det han tycker är bra, vi vill göra de satsningarna själva. Vi vet bäst vad man ska satsa på. Det är säkert många saker som är behjärtansvärda, och det finns naturligtvis gemensamma frågor man måste lösa på rektorsnivå, men inte i den här omfattningen, det är inga småpengar vi pratar om, säger Olov Sterner.
Har ni dekaner ställt krav på ledningen i den här frågan?
– Nej, det tror jag inte man har som grupp, det har diskuterats flera gånger, jag har varje gång sagt min mening, men andra dekaner har inte sagt någonting. Visst har dekanerna ett ansvar här.
Anders Axelsson, vet dekanerna att ledningen har satsat pengar på "rätt grejer"?
– Det kan man nog inte säga att vi är informerade om i alla delar.
Att Per Eriksson också intecknat hela rektorspotten även för nästa år väcker stark kritik.
– Det är problematiskt att kommande ledning inte har något handlingsutrymme, säger Anders Axelsson och får medhåll av Olov Sterner.
– Det är väldigt olyckligt för den tillträdande ledningen. Man blir förlamad av detta.
Gå till toppen