Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Bäst i världen – även på att skattetrixa

I veckan avslöjades hur stora företag skatteplanerar – mer offensivt och stötande än någonsin tidigare. De digitala jättarna utgör inget undantag.

Bild: Håkan Röjder
Det finns många förklaringar till varför internet så totalt domineras av fem stora företag, de som brukar kallas "the big five":
Google, Apple, Microsoft, Facebook och Amazon.
Vad har de egentligen gemensamt? Grovt förenklat kan man säga att de alla är bra på mycket – men väldigt dominanta i en eller ett par lönsamma nischer vardera. Ju mer de samarbetar, desto starkare blir de. Men de aktar sig, och det finns två saker som stoppar dem: den inbördes konkurrensen, framför allt om att rekrytera de skickligaste medarbetarna, och så politiken.
En sammanväxt jätte med rötter i de fem stora skulle helt enkelt bli världens mäktigaste supermakt. Det förstår de här bolagens ledningar, och aktar sig därför noga för att dra på sig den sortens uppmärksamhet.
Men så är det ju en sak till som gör dem så extremt framgångsrika:
Skatteplaneringen.
I veckan kom nya direkt stötande siffror om hur Facebook jobbar i Storbritannien. Den totala skatt som företaget förväntas betala för 2013 uppgår till 35 176 kronor. Alltså... totalt. Detta ska sättas i relation till att företaget sålde annonser för drygt fyra miljarder kronor under den aktuella perioden och hade 372 anställda i England.
Facebook löser detta genom att lägga alla kostnader i sitt engelska bolag, men låta all försäljning gå via Irland, som är ett skatteparadis för globaliserade företag. Google gör på samma sätt, lägger till en brevlåda på Bermuda i den ekvationen, och betalade lite drygt två procent i skatt förra året.
Totalt. Globalt.
Då ska ni veta att Googles börsvärde är större än en svensk statsbudget.
Det här är enligt min mening djupt stötande. De här företagen bör göra rätt för sig – om inte annat så för att de är fullständigt beroende av statssubventionerad infrastruktur och välfungerande utbildningsväsen. De ska förstås inte betala mer skatt än vilket företag som helst, men heller inte mindre.
Det finns ett initiativ som heter Fair Tax, fairtaxmark.net, som låter företag "rättvisemärka" sig ur skattehänseende. Det är lovvärt, men jag tror inte att det räcker. Ett bolag har lojaliteten till aktieägarna att tänka på i första hand, och kan aldrig förväntas ge bort pengar frivilligt.
En global skattereform som gjorde den här profitmaximeringen svårare att både legitimera och gå i land med rent tekniskt skulle återskapa en smula förtroende för en sargad internationell politik.
Och det skulle inte drabba någon fattig: Google tjänar, lite beroende på hur man räknar, 3 000 svenska kronor i sekunden efter skatt. Jag tror att dess aktieägare överlever även om den siffran skulle justeras ner till låt säga 2 700.

Tre saker

1 Veckans app. Rädda hjärtat guidar dig genom en akutsituation med hjärtstopp. Kanske gör den skillnad. Ladda ner för säkerhets skull.
2 Veckans titel. Det finns en tönt i USA som heter David Shing, som kallar sig ”digital profet” på nätföretaget AOL. Såg honom på tv, och undrar bara när internetbranschen ska växa upp och ha normala befattningsbeskrivningar. Det där profetsnacket känns väldigt mycket 2003.
3 Veckans sajt. Jag älskar webbplatser som gör en enda sak. Som till exempel howmanypeopleareinspacerightnow.com – du får en siffra, och du får namn, och du får statistik. Nördfest.
Gå till toppen