Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butiker plockar ner spiceingrediens

Vanliga matbutiker säljer en viktig ingrediens för tillredningen av drogen spice, vilket gör handlarna vaksamma.
Några har redan plockat ner sitt kemiskt rena aceton från hyllorna – och fler kan följa efter.

– De använder aceton för att lösa upp de här syntetiska cannabinoiderna som finns i spice. De är inte lösningsbara i vatten. Sedan brukar man spreja det här på någon rökmix och så avdunstar acetonet, säger Lisa Franzén på Giftinformationscentralen.
En rökmix är normalt något som är rökbart, exempelvis växtdelar. Det finns också exempel på att tobak används.
Enligt Giftinformationscentralen har acetonet därför ingen effekt vid rökning.
– Man intar inte substansen löst i aceton, utan den är till för att preparera, säger hon.
Aceton används ofta för att det är lättillgängligt och billigt och tas det bort tvingas antagligen användarna i stället leta efter andra lösningsmedel.
– Att plocka bort det kan möjligtvis försvåra för dem, säger Lisa Franzén.
Nyligen rensade en Ica-handlare i Västerås sina hyllor från det kemiska lösningsmedlet – och ungefär samtidigt gjorde Magnus Morell, butikschef på Coop Forum i Skövde, samma sak.
– Just nu är det tomt i hyllan och så finns det en liten skylt som talar om att man kan köpa det i spelkiosken i stället, säger han till Sveriges Radio P4 Skaraborg.
Nu ska Coop centralt gå ut till sina 700 butiker för att skapa sig en bild av problemets omfattning, säger företagets kommunikationschef Kristofer Myrevik till TT. Han uppmanar även butikscheferna att ta kontakt med skolor och sociala myndigheter om det behövs.
Inom Willys och Ica ska information om spiceproblematiken redan ha gått ut till butikerna. I samtliga fall är det upp till butikerna att avgöra vad de gör sedan.
– Vi har inte bedömt att det är ett utbrett problem, men däremot så kan man vara tvungen att göra någonting lokalt om man ser att det händer konstiga saker, det vill säga att någon köper alldeles för mycket eller så, säger Ingmar Kroon, presschef på Willys ägare Axfood.
Gå till toppen