Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förlossningshumor när Mede gör mammashow

För två år sedan fick komikern Petra Mede en dotter. Nu kommer hon till Malmö med en föreställning som vill hylla Sveriges alla mammor.
– Det finns så mycket förväntningar på mammor. Du får inte brista någonstans, utom i underlivet då, säger hon.

Petra Mede kommer till Malmö konserthus med en inspirationskväll främst för mammor. Vid sin sida har hon Andreas Lundstedt och Thomas Järvheden.Bild: Claudio Bresciani / TT
I en fuktig källarlokal utan fönster bredvid en tvättstuga i centrala Stockholm förbereder tre personer en glamorös helkväll för Sveriges mödrar. Eller, åtminstone för de med biljetter till föreställningen.
Komikern och programledaren Thomas Järvheden viftar med dörren för att få in lite frisk tvättmedelsdoft. Han kan redan sitt sångnummer perfekt. Andreas Lundstedt, från popgruppen Alcazar, sitter på en stol och pillar med mobiltelefonen samtidigt som han sjunger med säker stämma. I mitten står Petra Mede med läsglasögonen på näsan och kämpar.
– Andreas, kan du inte bara ge mig rätt ton och vara lite mer engagerad?
Andreas Lundstedt lyfter blicken från telefonen.
– Petra, det är dig vi är oroliga för, inte mig.
Det här berättar Petra Mede på telefon från Stockholm, om repetitionerna inför "Mammaboosten — The Show". Hon och Andreas Lundstedt är vänner sedan länge. Hon tycker att han har en gudabenådad sångröst. Hennes egen är också bra, försäkrar hon, bara hon får rätt ton.
– Men de andra har inte ens mandat att vara på plats, jag är den enda som är mamma, säger hon.
Förutom musik kommer mammorna i publiken att underhållas genom humor, tävlingar och, förstås, goodiebags. De ska peppas till bättre självförtroende i en värld där de förväntas göra karriär, vara vältränade, snygga och samtidigt fantastiska föräldrar.
När Petra Mede själv fick barn längtade hon inte så mycket efter uppmuntran som efter att någon, helst tio personer, skulle hjälpa henne att städa. Bilder av den perfekta modern som förmedlas via mammabloggar och i tidningar bryr hon sig mindre om.
– Jag är ganska bra på att skita i det. Men jag känner ett visst krav från omgivningen att livet ska fortsätta som om ingenting hänt. Jag förväntas vara social. Att vara hemma med mitt barn värderas inte lika högt som att gå ut och festa.
Petra Mede beskriver det som en himlastormande lycka att bli förälder. Tidigare har hon varit för självcentrerad, nu är fokus flyttat. Trots att det ibland är tröttsamt och innebär ett stort ansvar jämför hon föräldraskapet med en frälsning.
– Nu låter jag precis lika pretentiös som alla andra, men min dotter blev min räddning.
Idag är kvinnor inte sällan en bra bit över trettio när de får barn. Petra Mede var själv 42 när hon blev mamma. För att inte samtalet ska bli för klistrigt måste hon förstås skämta lite.
– Jag säger till min dotter att idag byter jag blöja på dig och i morgon byter du på mig.
"Mammaboosten" leds av dig och två män, vad vet de om hur det är att vara mor?
– Det är precis det jag säger till dem också. Fast Tomas Järvheden driver en blogg tillsammans med sin fru, där de berättar om föräldraskapet utifrån sina respektive perspektiv. Så han har viss kunskap.
Varför vänder ni er bara till mammor och inte till föräldrar i allmänhet?
– Ja, det är en jättebra fråga. Jag tror att människor oftare tänker och tycker i termer om hur en mamma ska vara än om pappor. Sedan kommer vi att prata om de fysiska sakerna, som förlossningen, sådant som inte män kan genomgå. Än. Men självklart är män också välkomna, även om de kanske kommer att känna sig lite utanför.

Mammaboosten — The Show

Vad? En helkväll med underhållning, tävlingar och goodiebags.
För vem? Sveriges alla mammor.
Med vilka? Petra Mede, Andreas Lundstedt och Thomas Järvheden samt gäster.
Var? Malmö konserthus.
När? 10 november klockan 19-21.30.
Gå till toppen