Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Silverkunder backar efter avslöjande

Minst två återförsäljare har dragit tillbaka sin försäljning av Ionosil.

Bild: Fredrik Sandberg
Vitaminvaruhuset har sålt Ionosil som vattenreningsprodukt i sin nätbutik under flera års tid. Men nu är det stopp.
– Livsmedelsverket säger att det inte kan uteslutas att det är hälsofarligt att dricka detta. När vi nu känner till att det används så, känns det inte moraliskt korrekt att sälja det, säger Pär Svärdson.

Agerar gör också Life som är en av landets största återförsäljare inom hälsofackhandeln.
Här finns ett policybeslut sedan sex år att Ionosil inte ska ingå i sortimentet, enligt Thomas Johansson, marknadsdirektör för Life Europe. Men medlet har ändå kunnat köpas i en del butiker. Detta framgår av kunders berättelser i Facebookgruppen "Kolloidalt Silver 2.0".
– Är det så ska produkten väck omedelbart. Vi har gått ut internt med en otroligt tydlig information till samtliga våra butiker, säger Thomas Johansson.

Skälen utvecklas av Jan Wiberg, kvalitetsansvarig på Life Europe. Han konstaterar att kolloidalt silver är förbjudet som kosttillskott och att det inte finns något rekommenderat dagsbehov av silver.
– Dessutom har det kommit en massa varningar, inte bara i Sverige utan även internationellt, om att silver kan skada kroppen om man äter det. Vi vill inte på något sätt riskera kundernas hälsa, säger Jan Wiberg.

Lifes logotype har varit utlagd på Ion Silvers hemsida under fliken återförsäljare. Logotypen plockades bort i torsdags efter krav från kedjan.
– Vi har inte gett honom [företagets vd Anders Sultan] tillstånd att använda vår logotype, säger Thomas Johansson.

Michael Zazzio är styrelseordförande för Ion Silver. Han säger så här om säljstoppen:
– Hur ska vi kunna kommentera det? Vi vet inte varför de har gjort det, vi har inte pratat med dem.
Senare hör Michael Zazzio och Anders Sultan av sig via mejl. De hävdar att Life-koncernen redan 2010 upphörde med försäljningen av Ionosil.

Bodystore hör till de återförsäljare som kommer att ha kvar Ionosil i sitt sortiment. Fredrik Bengtsson, kommunikationschef, hänvisar till att nätapoteket saluför medlet som vattenreningsprodukt utan medicinska påståenden. Helt enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen