Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkomröstningen blev "rådgivande undersökning"

I morgon skulle katalanerna avgöra sin framtid i en folkomröstning, var det tänkt. En seger för separatisterna hade inneburit att Katalonien utropat sig självständigt. Men folkomröstningen är stoppad. I stället genomförs nu en rådgivande undersökning om katalanernas önskan om självständighet.
Den spanska centralregeringen i Madrid har gjort allt för att hindra en folkomröstning under söndagen.
För några dagar sedan avslöjades också att inrikesministeriet i Madrid skickat femhundra kravallutrustade poliser till Katalonien. Dessutom fick den katalanska regionala polisen order om att den lydde under centralregeringen i Madrid.
I sista stund har dock stämningen förbättrats. Premiärminister Mariano Rajoy och hans regering har lovat att hålla tillbaka polisen. Villkoret är att den regionala regeringen inte blandar sig i valet.
Den rådgivande undersökningen, som katalanerna nu kallar folkomröstningen, organiseras av frivilliga krafter. Över fyrtiotusen frivilliga valarbetare deltar i förberedelserna.
Att få stort deltagande är viktigt för att resultatet ska ha något värde. Men frånvaron av valmyndigheter innebär ändå att valresultatet kommer att kunna ifrågasättas.
Den katalanska nationalismen har gamla rötter, men det är egentligen först under de senaste åren som självständighetsrörelsen vuxit fram på allvar och blivit en stark kraft i Katalonien.
För två år sedan hade separatismen vunnit en sådan styrka att den katalanska regionalpresidenten lovade att hålla en folkomröstning om Kataloniens framtida förhållande till Spanien.
Undersökningar visar att en stor majoritet av katalanerna vill genomföra en folkomröstning. Men det är osäkert om det verkligen är en majoritet som ställer sig bakom separatisternas önskan om självständighet.
I den senaste opinionsundersökningen, som genomfördes av det katalanska statistiska institutet, anger 49 procent av de tillfrågade att de skulle rösta för självständighet. 13 procent vill ha en federal union mellan Katalonien och Spanien. 20 procent vill att Katalonien ska förbli en självstyrande region i Spanien som i dag medan närmare 18 procent inte vet eller avstår från att svara.
Den spanska konservativa centralregeringen med premiärministern Mariano Rajoy i spetsen har genom att negligera utvecklingen bidragit till den växande separatismen.
I stället för att öppna möjlighet till ökat katalanskt självstyre genom förhandlingar har det varit stängda dörrar. Den enda förklaring som angivits är att Katalonien enligt författningen inte kan lämna Spanien, ännu mindre får katalanerna rösta om de vill lämna Spanien.
Om det blir en majoritet av ja-röster i morgon anser separatisterna att nästa steg är att utlysa ett regionalt nyval i Katalonien. Den katalanska regionalpresidenten Artur Mas kommer då först att tvingas avgå efter ett misstroendevotum i det katalanska parlamentet. Regionalvalet kommer att få självständigheten som huvudfråga. Om partierna som ställer sig på separatisternas sida vinner egen majoritet kommer Katalonien att utropa sig självständigt.
Men omröstningen i morgon kan också ge ett osäkert resultat som kan tolkas på flera sätt. Splittringen mellan Madrid och Katalonien har ändå drivits så långt att det blir omöjligt att gå tillbaka. En möjlig kompromiss är att Kataloniens förhållande till Spanien omförhandlas till federal union.
Men några av mina katalanska vänner brukar säga att förhållandet mellan Katalonien och Spanien nu har blivit som ett olyckligt äktenskap som är omöjligt att rädda. Katalonien vill skiljas, Spanien vill trots allt bevara äktenskapet. Ingen vet hur dramat slutar.

Katalonien

Katalonien har lite drygt 7,5 miljoner invånare. Regionen är 32000 kvadratkilometer stort vilket motsvarar 15 procent av Spanien eller tre fjärdedelar av Danmark.
Administrativt är Katalonien uppdelad i de fyra provinserna Barcelona, Girona, Lleida och Tarragona. I huvudstadskommunen Barcelona bor 1,6 miljoner människor. I storstadsmetropolen Barcelona med alla förstäder lever fem miljoner människor.

Större självstyre än andra regioner

Katalonien räknas som historiskt landskap och har därför större självstyre än de övriga spanska regionerna, undantaget Baskien. Katalanska är huvudspråket men spanska talas också av alla.

Under medeltiden var grevskapet Katalonien en del av kungariket Aragonien som när det förenades med Kastilien bildade dubbelmonarkin Spanien. Under spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet försökte Katalonien bryta sig loss från Spanien. Men upproret slogs ner brutalt, vilket katalanska separatister aldrig glömmer.

Under 1930-talets republik återupprättades det katalanska självstyret. Katalonien var liksom Baskien helt självstyrande i union med republiken Spanien. Vid general Francos seger i inbördeskriget krossades det katalanska självstyret. Alla katalanska politiska ledare avrättades. Katalonien hamnade under stenhårt förtryck. Det dröjde till demokratiseringen 1978 innan Katalonien återfick en del av sitt självstyre.

Gå till toppen