Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Första jubileet närmar sig

Om drygt en månad har jag suttit mina första 100 dagar som chefredaktör för Sydsvenskan. För att vara exakt är det dag 68 idag, och min gissning är att jag inleder söndagen med efterdyningarna av Bokens dag som Sydsvenskan samarrangerar med ABF.
Vi är en mindre grupp av arrangörer och författare som avslutar lördagen med middag på Operan – ett exempel på alla de fantastiska uppdrag som ingår i att vara chefredaktör på Sydsvenskan.
Uttrycket ”de första hundra dagarna” myntades för övrigt redan i samband med att Franklin D Roosevelt blev president i USA 1933. Då var det en radiojournalist som ställde frågan om vad hela den nya administrationen åstadkommit sedan demokraterna tagit makten. Nu används begreppet framförallt för att mäta – och i viss mån döma – ledare. I USA är det självklart att stämma av vad nytillträdda presidenter åstadkommit efter 100 dagar. Även här i Sverige kommer vi att se en hel del sammanfattningar strax innan jul då den nya regeringen suttit sina magiska 100 dagar.
Vad ska jag då göra den kommande månaden för att maximera mitt första betyg? Det vill jag gärna ha er syn på. Inte för att jag personligen jagar guldstjärnor eller egentligen tycker att 100 dagar är en utmärkt tidpunkt för avstämning, utan för att vi gör Sydsvenskan för er läsare och är helt beroende av vad ni tycker om tidningen. Varje dag lägger vi tid och engagemang på kommunpost, politiska utspel, allmänna trender, nyutgivna böcker och ett oräkneligt antal andra företeelser. Vad ska vi göra mer av? Sluta med? Hör av dig! Kanske dröjer svaret en aning, men jag läser vartenda mejl och är tacksam för all återkoppling vi kan få.
FOTNOT/ För några veckor sedan debatterade jag journalistik på Studentafton i Lund ihop med Peter Wolodarski (DN), Jan Helin (Aftonbladet) och Fredric Karén (SvD). Om du är intresserad, kolla på SVTplay och sök på ”fyra chefredaktörer”.
Gå till toppen