Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö skapar ny mötesplats för migranterna

Av rädsla för att skapa kåkstäder har Malmö stad hållit hjälpinsatserna till EU-migranter på ett minimum.
Men nu planeras en ny mötesplats med dusch och tvättmöjligheter.

Bild: Hussein El-Alawi
Kommunalrådet Carina Nilsson (S) har hittills varit kyligt inställd till att hjälpa EU-migranter med mycket mer än en hembiljett. Provisorisk hjälp – som bajamajor och rinnande vatten – riskerar att förvandla tillfälliga tältläger till permanenta kåkstäder, enligt henne.
Malmö stads inställning har ifrågasatts medan Göteborgs mer flexibla sätt att tackla problemet fått beröm. Nu har Carina Nilsson varit där på studiebesök.
Vad lärde du dig?
– Jag lärde mig framför allt att de haft det här sedan 2006 och haft många fler år på sig vilket gör att de gjort fler åtgärder för att lindra nöd. Där finns också en större acceptans för att det finns människor som försörjer sig i gatumiljö och bor i tält och husvagnar. Man har en annan inställning till det.
Har du börjat tänka om?
– Jag är lika skeptisk som tidigare till att ställa ut bajamajor för då riskerar vi att få kåkstäder som blir svåra att avveckla. Mötesplatsen ska ha tvättmaskin och duschmöjligheter. Man ska också kunna fika och få information, vilket efterfrågats. Vi gör det för att lindra nöden.
Den nya mötesplatsen ska, enligt Nilsson, ses som en utökning av det stöd Malmö stad redan ger stadsmissionens genom Café David. Problemet är att trycket är så hårt att caféet, och dess duschar, inte längre räcker till.
I Malmö finns minst två tältläger. Det mest omtalade ligger på en ödetomt i Norra Sorgenfri. ett annat ligger i Pildammsparken, strax bakom en av parkens återvinningsstationer. Det består av ett tiotal kupoltält, övertäckta med presenningar. På uppspända elsladdar hänger våta kläder. Under ett paraply nedstucket i marken skyddas skor från nya skurar.
Vinterkylan är på väg. Men utöver den nya mötesplatsen finns ingen plan för vad Malmö stad ska göra med människorna som nu sover i tält.
– Vi har en överenskommelse om att Stadsmissionen öppnar upp lokal på natten vid extremväder som skyfall, snöstorm etcetera. Men det finns egentligen ingen lösning så länge inte Rumänien skapar mänskliga rättigheter, slutar diskriminera och bygger ett välfärdssamhälle, säger Carina Nilsson.
Är det dags även för Malmö stad att börja acceptera att det här fenomenet inte kommer att försvinna?
– Vi vet inte hur många som kommer att bo tält över vintern. I lägret vid Nobelvägen sa flera "ge oss en månad sedan ska vi resa hem".
Under januari till september i år har Café David haft 3000 fler besök än i fjol. Antalet unika individer är ungefär detsamma, runt 400 personer, vilket kan bero på att EU-migranterna stannar längre än tidigare, enligt Birthe Wallin, chef för Skånes stadsmission.
– Jag tror att många kommer att stanna kvar över vintern. Det vi uppfattar som illa är långt bättre än det de återvänder till, säger hon
Den nya mötesplatsen är en bra start men löser inte problemen, säger Birthe Wallin.
– Vi måste förstå att världen tränger sig på och att det inte kommer att gå över. Det går inte att svälta ut fattiga människor. Att moralisera och försöka lära människor att de egentligen inte får vara här, är ingen framgångsfaktor. Ju mer vi stänger ute desto hårdare slår det tillbaka.

EU-migranter i Malmö

Mars till december 2013 fick Stadsmissionens öppna verksamhet Café David 5 100 besök av EU-migranter (400 unika individer).
Från januari till september 2014 hade antalet besök ökat till 8 147 (402 unika individer).
Malmö stad ska stå för lokalen medan Stadsmissionen och Svenska Kyrkan ska stå för bemanningen. Röda Korset ska bidra med volontärer.
Gå till toppen