Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya SD-ledamöter vill ha hunddagis i riksdagen

Politikerna i riksdagen har hittills i år lämnat in 2 887 motioner. Bland lagförslag och nationella strategier handlar en av motionstidens sista förslag om att riksdagen borde ordna hunddagis åt ledamöterna.

Hanna Wigh och Cassandra Sundin (SD) önskar hundpassning medan de arbetar i riksdagen.Bild: Mårten Svemark / Riksdagen
I 42 dagar var det möjligt för alla ledamöter att lämna in motioner i riksdagen. I går klockan 16.30 gick den allmänna motionstiden ut.
De första motionerna under perioden var en från Centern om att utforma en ”nationell strategi för tillväxt och grundläggande service i hela landet” och en från Folkpartiet om ny sexualbrottslagstiftning.
En av de sista som lämnades in, en kvart innan motionstiden gick ut, kom från Sverigedemokraternas Hanna Wigh och Cassandra Sundin, båda nya i riksdagen sedan senaste valet. De har reflekterat över hur svårt det är att kombinera rollerna som hundägare och politiker med ”många nätter hemifrån familj och vänner”.
De skriver därför i sin motion att ”Det vore värdefullt att som ledamot kunna ta med sin hund upp till riksdagen och erbjudas möjligheten att den får tillsyn, rastning och omsorg under kontorstid”.
Motionen väckte reaktioner i omvärlden.
Sydsvenskan har sökt författarna till motionen. Till Expressen säger Hanna Wigh att hon mött mycket raljans:
– Folk säger att Sverige är i kris, och att jag sitter och motionerar om hunddagis. Men jag har ju skrivit mycket annat.
På Twitter förklarade hon bakgrunden till sitt förslag.
Allmänt är den vanligaste hanteringen att en motion går vidare till något av riksdagens utskott, som får uttala sin mening, men inget av de sjutton utskotten känns på förhand som något givet val för att ta reda på om hundägare i riksdagen ska få hjälp.
Riksdagens centralkansli ska nu utreda hur motionen ska behandlas. Hur är ännu inte bestämt.

REGLER FÖR HUNDDAGIS

Både en enskild person och ett företag kan öppna ett hunddagis. Den som sköter hundarna måste ha en utbildning inom området för att få tillstånd av den lokala länsstyrelsen.
Gå till toppen